India a konyhámban

Hétvégén beköltözött India a konyhámba. Illatával belengte az egész helyiséget, a fűszerek bódítóak voltak, a hangulat tetőfokára hágott. Kényeztessük magunkat India egészséges ízeivel, egy vegán étellel, hívjunk vendégeket, és együnk kézzel, ahogy Indiában szokás. Remek szórakozás lesz, kezdjük is el.

Először begyúrjuk a tésztát, amit teljes kiőrlésű, és sima lisztből egyaránt el lehet készíteni, én mindkettőt készítettem az egészség és a megszokás jegyében. A tésztából kis lepénykéket sütünk, amikbe a tölteléket tekerjük, vagy csak rátesszük egy kis salátával. Kinek, hogy. A lepénykéket chapatinak hívják, a bele töltendő ragut pedig karinak. Ha már ezeket az elnevezéseket használjuk, egy kicsit közelebb kerülünk Indiához. Mert egy ilyen étkezésnél  a hangulat is fontos, meg kell adni a módját az étkezésnek, és nem baj, ha közben indiai zene szól.

Az indiai konyha jellemzője a sok illatos fűszer, a csípős fűszerek, amik segítik az emésztést, és növelik az étvágyat. Sok vegetáriánus ételük van, rengeteg zöldséget, és még több fűszert használnak. Ettől lesz minden étel más ízű, gazdag ízvilágú, és egészséges. A kari elnevezés tulajdonképpen többféle fűszert jelent.

Hozzávalók: 

A lepényhez: 25 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1,5 dl langyos víz, fél kávéskanál só, 2-3 evőkanál  zsír.

A karihoz: egy doboz csicseriborsó konzerv, pár szem koktélparadicsom, egy szál póréhagyma, két gerezd fokhagyma, két sárgarépa,  zellerszár, két evőkanál olaj, egy zöld és egy piros csilipaprika, egy csomag petrezselyem, vagy koriander, gyömbér, pici kanál paradicsompüré, és a fűszerek.
Fűszerek: só, kurkuma, curry, római kömény, csili, és az indiai öt-fűszer helyettesítésére babérlevél, kardamom, egész fekete bors, szerecsendió, egy kis fahéj.és szegfűszeg.

A lepény hozzávalóit összegyúrjuk, fényesedésig dolgozunk rajta. Lágy, kissé ragadós tésztát kapunk. Letakarjuk, félretesszük pihentetjük fél órát.

Amíg pihen elkészítjük a karit, majd a tésztát átgyúrjuk, kb 15 db gombócot formázunk belőle, és lisztbe forgatva kerek lapocskákra kinyújtjuk. Forró kivajazott serpenyőben kisütjük. Sütéskor ügyesen felhólyagzik, és a hólyagocskák barnább színt kapnak, de ettől lesz finom íze. Pár perc a sütés, majd megfordítjuk, és ismét 1-2 perc. Ha teljes kiőrlésű lisztből készítjük, törékeny lesz a lepényünk, nem fogjuk tudni tekercsnek használni. A fehér lisztből készült rugalmasabb, azt fel is tekerhetjük ha megtöltöttük.

A körihez a zöldségeket felkarikázzuk, szeleteljük, olajon pirítjuk, bele a fokhagymát apróra, majd a gyömbért reszelve, rá a fűszereket, azokkal is átpirítjuk, majd a koktélparadicsom és a csicseriborsó következik a levével együtt, végül az apróra vágott petrezselyem. Hamar készen lesz, és remek, fűszeres illatos karit kapunk. Ebből merünk egy kanállal a lepényünkre, és vagy feltekerjük, kézbe vesszük és magunkat lecsorgatva esszük meg, vagy pedig a lepényre merünk egy kanál körit, és mellé teszünk egy marék rukkolát, és ahogy tudjuk (tördelve, szájba tömve, magunkat lemalackodva) esszük meg. Nagyon finom, kicsit csípős, enyhén pikáns étel, ami egészségesen megmozgatja a beleinket.

Ez lett a végeredmény:

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony