Rántsd ki a tököt!

A boltok polcain, zöldségesnél egyre inkább megjelenik a tök, bár még nincs itt a szezonja, egy kis primőr jólesik a karantén után. És jólesik az is, hogy percek alatt összeáll a könnyű vacsora, amitől jól lehet aludni, de a pocak sem korog már.

Egy könnyű receptet hoztam nektek, amit friss spárgatökből tudtok elkészíteni, és nem a mumus tökfőzelék. Nem tudom miért, de sok férfi nem szereti a tökfőzeléket, nekem is hosszú évekbe telt, míg rá tudtam venni férjet a kóstolásra, most már megeszi, de sosem lesz a kedvence. Felméréseim alapján, ami annyiból állt, hogy az összes férfikollégámat megkérdeztem, senki nem szereti a tökfőzeléket. Így aztán jó választásnak bizonyul a rántott tök. Hasonló a patisszonhoz és a cukkinihez, de mégis más, szerintem frissebb, roppanósabb íze van, főleg ha nem sütjük túl. Ezt pedig egy friss kapros öntetbe mártogatva… nyami nyamm nyámi, isteni vacsoránk lesz.

Íme akkor a recept, ami így kezdődik: végy egy spárgatököt, lehetőleg vékonyabb hosszabbat.

Hozzávalók: 1 spárgatök, panírozáshoz: liszt, tojás, rusztikus zsemlemorzsa, só, tejföl, majonéz, kapor.

Elkészítése: A tököt elfelezzük, kikanalazzuk a magos részét, a maradékot kisebb darabokra vágjuk, és nem sózzuk be! Három tányért előveszünk a panírozáshoz, és sorra mártogatjuk a tökdarabokat lisztbe, tojásba, és a prézlibe. Én rusztikus zsemlemorzsát vásárolok, (Tesco gazdaságos) ha van házi morzsám, akkor pedig összekeverem a rusztikussal. Miután kész a panírozás, már csak sütni kell. Ne süssük túl, hamar puha lesz, és az a finom, ha még roppanós a tök, nem teljesen puha. Így pár perc az egész sütési idő.

 

A tök sütése után, vagy előtte, elkészítjük a mártogatóst. Egy bögrébe nyomunk egy kis majonézt, belekeverünk ugyanannyi tejfölt, sózzuk, és vágott friss kaprot keverünk hozzá.

A sült tököket mártogatjuk a kapros szószba, utána pedig sörrel öblítjük le. Ha tehetjük, válasszunk erre az alkalomra kézműves házi sört.

Jó étvágyat kívánok!

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony