A boltok polcain, zöldségesnél egyre inkább megjelenik a tök, bár még nincs itt a szezonja, egy kis primőr jólesik a karantén után. És jólesik az is, hogy percek alatt összeáll a könnyű vacsora, amitől jól lehet aludni, de a pocak sem korog már.
Egy könnyű receptet hoztam nektek, amit friss spárgatökből tudtok elkészíteni, és nem a mumus tökfőzelék. Nem tudom miért, de sok férfi nem szereti a tökfőzeléket, nekem is hosszú évekbe telt, míg rá tudtam venni férjet a kóstolásra, most már megeszi, de sosem lesz a kedvence. Felméréseim alapján, ami annyiból állt, hogy az összes férfikollégámat megkérdeztem, senki nem szereti a tökfőzeléket. Így aztán jó választásnak bizonyul a rántott tök. Hasonló a patisszonhoz és a cukkinihez, de mégis más, szerintem frissebb, roppanósabb íze van, főleg ha nem sütjük túl. Ezt pedig egy friss kapros öntetbe mártogatva… nyami nyamm nyámi, isteni vacsoránk lesz.
Íme akkor a recept, ami így kezdődik: végy egy spárgatököt, lehetőleg vékonyabb hosszabbat.
Hozzávalók: 1 spárgatök, panírozáshoz: liszt, tojás, rusztikus zsemlemorzsa, só, tejföl, majonéz, kapor.
Elkészítése: A tököt elfelezzük, kikanalazzuk a magos részét, a maradékot kisebb darabokra vágjuk, és nem sózzuk be! Három tányért előveszünk a panírozáshoz, és sorra mártogatjuk a tökdarabokat lisztbe, tojásba, és a prézlibe. Én rusztikus zsemlemorzsát vásárolok, (Tesco gazdaságos) ha van házi morzsám, akkor pedig összekeverem a rusztikussal. Miután kész a panírozás, már csak sütni kell. Ne süssük túl, hamar puha lesz, és az a finom, ha még roppanós a tök, nem teljesen puha. Így pár perc az egész sütési idő.
A tök sütése után, vagy előtte, elkészítjük a mártogatóst. Egy bögrébe nyomunk egy kis majonézt, belekeverünk ugyanannyi tejfölt, sózzuk, és vágott friss kaprot keverünk hozzá.
A sült tököket mártogatjuk a kapros szószba, utána pedig sörrel öblítjük le. Ha tehetjük, válasszunk erre az alkalomra kézműves házi sört.
Jó étvágyat kívánok!