A templom, ahova 39 évig nem lehetett bemenni.

Van országunknak egy temploma, ahova 39 évig nem lehetett bemenni. Trianon átírta a történelmet, és a Rönökön (Vas megye) lévő Szent Imre templom sorsát is.

A templom híres búcsújáró hely volt, de mivel itt húzták meg a trianoni határt, a templom az ország szélére került. Évtizedekig nem engedtek senkit a közelébe, csak a határőrök, határvadászok járkáltak mellette. Meg is lett az eredménye, a templomot teljes mértékben kifosztották, ablakait, az ajtókat szétverték, a sarkokat wc-nek használták, meggyalázták, a tornyot pedig magaslesnek használták.

Az utolsó lelkészét 1951-ben elüldözték, aki átmenekült Ausztriába, az akkor már aláaknázott, és szögesdróttal ellátott határvonalon.

Ezt is retorzió követte, ezért 39 évig senkit nem engedtek a templom közelébe. Később a templom eltakarítását szerették volna, de a magyar építőipari vállalkozók kapacitás hiányára hivatkozva nem vállalták a bontást. Így maradt meg nekünk a romos, használhatatlan, meggyalázott templom.

A közeli osztrák hívek már szervezkedni kezdtek, hogy ezt nem tűrhetik tovább, és megpróbálják a templomot megmenteni. 1989-et írtunk ekkor, a rendszerváltás megkezdődött, és főként osztrák finanszírozással a templom megújult, sok sok szorgos kéznek köszönhetően sikerült felújítani. 1991-ben, II. János Pál pápa magyarországi látogatása során, a Szombathelyen tartott miséje végén megáldotta a templom keresztjét, melyet hamarosan ünnepélyesen felhelyeztek a 42 méter magas toronyba.

1992. szeptember 20-án vasárnap a templomot hosszú idő után újraszentelték. Azóta minden vasárnap van nagymise, néhány magyar és néhány osztrák résztvevővel.

A templomhoz feljutni gyalogosan messze van, a falutól, 8-as főúttól 3,5 km-re fent a dombon, az erdőben, teljesen a határvonalon található. Autóval aszfaltos úton tudjuk megközelíteni, és aki erre jár, ne hagyja ki ezt a látnivalót.

A templom környezete parkosított, fotós táblákon látható a romos állapot, és a felújítás sora. A templomajtó nyitva áll, be lehet menni, imádkozni, körülnézni, lelket feltölteni.

A környezet szépséges, a természet öleli körbe, s mint régi búcsújáró helyet szakrális környezet övezi. A templom Baumgarten Sándor építész tervei alapján épült, egy szentgotthárdi építőmester által. A  templom méretei sem elhanyagolhatóak, hossza és magassága 35 méter, szélessége 15 méter. A kőfaragó munkákat olasz mesterek végezték, a három harang Temesváron készült. Ennek tükrében igazán nemzetközi társaság vett részt a felújításban, ahogy a templomot is a népek összefogásának nevezik.

A templom helyén eredetileg román kori templom állt, s mint szakrális hely, tartják nyilván. A Szentgotthárdi körzet legnagyobb búcsújáró helye volt, s a búcsújáró helyek megközelítéséhez kőkeresztek, kis kápolnák, szobrok vezetnek. Ezeket megtalálhatjuk most is, osztrák és magyar oldalon egyaránt.

Kirándulóhelynek sem utolsó, pihenőhelyek, padok, asztalok is találhatók itt, és a határ menti zöld jelzés itt halad át. Évekkel ezelőtt, mikor még a zöld sávot nem festették újra, túráztam itt, izgalmasnak tűnt a Vasfüggöny túraútvonal. Nos, akkor még gyerekcipőben járt a festése, sokszor alig találtuk a jelzést, de a határkövekre támaszkodva végig tudtuk járni egészen Csákánydoroszlói vasúttól fölmenve a jelzésre, le szinte Szentgotthárdig. Ma már szépen felfestett turista jelzéseken gyalogolhatunk, és igazán fura és érdekes érzés a határkövek mellett túrázni.

A Szent Imre templom mellett rögtön határtábla található, melyen teherautó és busz kivételével át is mehetünk, akár kocsival, gyalogosan, vagy biciklivel, az osztrák oldal is remekül járható, bár az út kavicsos. Szép erdőben vezet át Inzenhofra (magyarul Borosgödör) egy osztrák falucskába, ami egykor a templom körzetéhez tartozott.

Ha már ide kirándulunk, a közeli Nemesmedvesre is érdemes betérni, a hazánkban utolsóként felszabadított falucskába (1945-ben) ahol még áll az orosz tank emlékként.

Aztán már csak egy ugrás a határ. De tulajdonképpen mindkét határ, hiszen egyaránt közel vagyunk Ausztriához és Szlovéniához is. Mivel most nem nagyon tanácsos külföldre menni, elég ha csak a határ mentén kirándulunk, a tiszta levegőjű erdőkben és réteken.

Látnivaló van bőven, Szentgotthárd, az Őrség összes szépsége, érdemes ezen a környékén kirándulni. És hogy a gasztronómiát se hagyjuk ki, ha már éhesek vagyunk bátran ajánlom a Székely csárdát Rönökön, ahol gombaszezonban vargányát ehetünk, ahogy mi is tettük.

Gombapaprikás dödöllével, rántott vargánya tartármártással, igazi zalai csemegék amivel megtöltöttük a hasunkat.

Kiránduljatok, nézzetek templomokat, járjátok a Vasfüggöny túraútvonalat, egyetek finomakat!

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony