Kis falu a Vértes alján – Csókakő – és környéke

Székesfehérvártól 23 km-re a Vértes alján található szépséges zsákfalu, Csókakő. Legfőbb látványossága vára, mely a XIII. században épült egy 479 m magas sziklára. A Csák nemzetség, Károly Róbert, Rozgonyiak, majd Corvin János is volt a gazdája, lehetetlen felsorolni az akkori időben szokásos tulajdonos cseréket. Hol ez, hol az a király szerezte meg, mivel a nemzetközi hadiút mentén állt . A Tihanyi alapítólevélben szereplő Fehérvárra menő hadiút lenne ez, tehát tudjuk, hogy nagyon fontos stratégiai szerepe volt. Természetesen török kézre is került, mint a legtöbb magyar várunk, de a császári haderő visszafoglalta, s már csak néhány török rab maradt a várban. Ezzel végvári szerepe befejeződött. Manapság, a Csókakői Várbarátok társasága fogja össze a rekonstrukciós munkáit, szeretnék építeni, szépíteni a csodálatos környezetben lévő várat.

A vár történetét hosszan taglalhatnánk még, de vannak ahhoz megfelelő fórumok, és könyvek. Itt pusztán azt szeretném elérni, hogy megnézzétek, utazzatok el erre a szép vidékre, és töltsetek el itt pár napot, bejárva a környéket és ezt a szép kis falut. Ebben a kedves faluban az utcán ki van rakva kisszékre a gyümölcs, zöldség, önkéntes pénzbedobós alapon, ami azt jelzi becsületes emberek élnek itt, és bíznak a turistákban.

A vár  de. 9-től este 8-ig látogatható, téli időszakban du. 5 óráig, és egyre szépül, épül, érdemes meglátogatni. A várból csodálatos kilátás nyílik a vár alatt elterülő falura, a Bakonyaljára, a szemközt lévő Bodajkra. Már csak ezért is érdemes megmászni az oda vezető emelkedőt. S ha már felkaptattunk az aszfaltos úton a vár alatti parkolóból, ingyenesen nézhetjük meg a várat. Fizetni csak az autók parkolásáért kell.

Kiváló kirándulóhely, fontos látnivalója a falunak. Panorámás fotókat készíthetünk és élvezhetjük a kilátást, bejárhatjuk az épülő, biztonságosan megközelíthető romokat. A vár mögötti sziklafal felé más irányban is lejuthatunk a várból, ha egy kis kihívásra vágyunk. Kissé meredek, lépcsős kialakítású gyalogösvényen ereszkedhetünk lefelé. A sziklákon alkalmas a szilamászás, találkozhatunk elszánt mászókkal, és megcsodálhatjuk bátorságukat, erejüket.

Ha már lemásztunk a várból, eldönthetjük, hogy túrázásra, vagy autós kirándulásra adjuk a fejünket. A Vértesben hosszabb-rövidebb túrákat tehetünk, jól jelzett turistautakon. A kék túra is áthalad a falun, mely igazából nem is zsákfalu, hiszen az Orondi szőlők alján már át lehet autózni Csákberénybe.

De maradjunk még Csókakőnél, mert ha van időnk és kedvünk bejárhatjuk a falut, nagyon szép dombos utcák vannak, szép kilátással, és régi présházakkal, pincékkel. Csókakőhöz 10 km-re található Mór, tehát már a Móri borvidéken járunk.  A faluban található pl. a Bogi pince, mely borkóstolás mellett szálláshellyel is rendelkezik. Téli teljesítménytúrák kiinduló pontja, bővebbet róla itt: http://www.bogipince.hu/

A katolikus templom a falu központi részén található, de az egész falu egy fölfelé hasító domb, majd Csákberény irányába haladva ismét lejtős. Csodás szőlők veszik körül, bicikliúton eljuthatunk a vár alól Mórig. Több napos tartózkodást is megér Csókakő, hiszen környezetében is sok látványosság található.

A vár alatt tábla jelzi Edi kerámiáit, csodás termékekkel, érdemes felkeresni, bővebbet róla itt: https://www.facebook.com/EdisCeramics

Ha megnéztük, választhatjuk a másik híres keramikus műhelyét is megnézésre. Ha már itt vagyunk, legyünk angyalok között is, Csuporné Angyal Zsuzsa műhelyében. Bővebbet róla itt: https://www.facebook.com/angyalfazekas/

Csákberény irányába indulva, akár biciklivel, akár autóval szép tájon át vezet az út, felül a Vértes fehér sziklaormai, előttünk a táj, szőlőkkel, erdőkkel, csoda szép, mesés hely. Ha vastagabb a pénztárcánk, szálljunk meg Catherine Dickens szépséges házikóiban, ahol minden luxust megtalálunk, a romantikus lakberendezés mellett. https://catherinesvineyardcottages.com/hu/

A szőlőhegyen a Sáfrán Pince boraival is megismerkedhetünk, és ellátogathatunk Orond-pusztára is, ahol finom sajtok, és egyéb házi termékek készülnek. Kóstolni itt is lehet, bejelentkezni ajánlott. Támpontnak a honlap: http://www.orondpuszta.hu/

Csákberényben a Merán Fülöp vadászati kiállítást érdemes megnézni, ha pedig más irányba indulunk Csókakőről, hipp-hopp és Móron találjuk magunkat. Jó szívvel ajánlom a Hétkúti éttermet, és az Öreg Prés éttermet, valamint számos pincét, ahol finom borokat ihatunk. Ezerjót, Zenitet, Zöld veltelinit, Irsait és hasonló finomságokat.

Ajánlóként nézelődjetek itt: https://oregpres.hu/gasztronomia

http://www.mikloscsabi.com/

Szállást is inkább Móron érdemes foglalni, és éttermet is ott ajánlok, csakis amit kipróbáltam és vállalom, hogy hibátlan.

Ha meguntátok a bort, és továbbindulnátok, kiránduljatok Bodajkra, vagy ruccanjatok ki Fehérvárcsurgóra, ahol a teljes pompájában tündöklő Károlyi kastélyt tudjátok megnézni. Idegenvezetéssel kastélylátogatás, szálloda, étterem, hatalmas parkkal. https://karolyikastely.accenthotels.com

Csókakőhöz pusztán 10 km, és a kastélytól még pár km és körbejárhatjuk a Fehérvárcsurgói víztározót is, igaz, autóval gyorsabb lesz, mint gyalog. Horgásztó, fürdeni nem lehet, de nagyon hangulatos a környéke.

Ha szerencsétek van épp akkor utaztok oda, mikor a helyi Barkócaberkenye néptánc csoport éppen fellép. Vagy akkor, amikor a vár alatti színpadon az éves turnéját teszi a Kárpátia együttes.

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony