Kis falu a Vértes alján – Csókakő – és környéke

Székesfehérvártól 23 km-re a Vértes alján található szépséges zsákfalu, Csókakő. Legfőbb látványossága vára, mely a XIII. században épült egy 479 m magas sziklára. A Csák nemzetség, Károly Róbert, Rozgonyiak, majd Corvin János is volt a gazdája, lehetetlen felsorolni az akkori időben szokásos tulajdonos cseréket. Hol ez, hol az a király szerezte meg, mivel a nemzetközi hadiút mentén állt . A Tihanyi alapítólevélben szereplő Fehérvárra menő hadiút lenne ez, tehát tudjuk, hogy nagyon fontos stratégiai szerepe volt. Természetesen török kézre is került, mint a legtöbb magyar várunk, de a császári haderő visszafoglalta, s már csak néhány török rab maradt a várban. Ezzel végvári szerepe befejeződött. Manapság, a Csókakői Várbarátok társasága fogja össze a rekonstrukciós munkáit, szeretnék építeni, szépíteni a csodálatos környezetben lévő várat.

A vár történetét hosszan taglalhatnánk még, de vannak ahhoz megfelelő fórumok, és könyvek. Itt pusztán azt szeretném elérni, hogy megnézzétek, utazzatok el erre a szép vidékre, és töltsetek el itt pár napot, bejárva a környéket és ezt a szép kis falut. Ebben a kedves faluban az utcán ki van rakva kisszékre a gyümölcs, zöldség, önkéntes pénzbedobós alapon, ami azt jelzi becsületes emberek élnek itt, és bíznak a turistákban.

A vár  de. 9-től este 8-ig látogatható, téli időszakban du. 5 óráig, és egyre szépül, épül, érdemes meglátogatni. A várból csodálatos kilátás nyílik a vár alatt elterülő falura, a Bakonyaljára, a szemközt lévő Bodajkra. Már csak ezért is érdemes megmászni az oda vezető emelkedőt. S ha már felkaptattunk az aszfaltos úton a vár alatti parkolóból, ingyenesen nézhetjük meg a várat. Fizetni csak az autók parkolásáért kell.

Kiváló kirándulóhely, fontos látnivalója a falunak. Panorámás fotókat készíthetünk és élvezhetjük a kilátást, bejárhatjuk az épülő, biztonságosan megközelíthető romokat. A vár mögötti sziklafal felé más irányban is lejuthatunk a várból, ha egy kis kihívásra vágyunk. Kissé meredek, lépcsős kialakítású gyalogösvényen ereszkedhetünk lefelé. A sziklákon alkalmas a szilamászás, találkozhatunk elszánt mászókkal, és megcsodálhatjuk bátorságukat, erejüket.

Ha már lemásztunk a várból, eldönthetjük, hogy túrázásra, vagy autós kirándulásra adjuk a fejünket. A Vértesben hosszabb-rövidebb túrákat tehetünk, jól jelzett turistautakon. A kék túra is áthalad a falun, mely igazából nem is zsákfalu, hiszen az Orondi szőlők alján már át lehet autózni Csákberénybe.

De maradjunk még Csókakőnél, mert ha van időnk és kedvünk bejárhatjuk a falut, nagyon szép dombos utcák vannak, szép kilátással, és régi présházakkal, pincékkel. Csókakőhöz 10 km-re található Mór, tehát már a Móri borvidéken járunk.  A faluban található pl. a Bogi pince, mely borkóstolás mellett szálláshellyel is rendelkezik. Téli teljesítménytúrák kiinduló pontja, bővebbet róla itt: http://www.bogipince.hu/

A katolikus templom a falu központi részén található, de az egész falu egy fölfelé hasító domb, majd Csákberény irányába haladva ismét lejtős. Csodás szőlők veszik körül, bicikliúton eljuthatunk a vár alól Mórig. Több napos tartózkodást is megér Csókakő, hiszen környezetében is sok látványosság található.

A vár alatt tábla jelzi Edi kerámiáit, csodás termékekkel, érdemes felkeresni, bővebbet róla itt: https://www.facebook.com/EdisCeramics

Ha megnéztük, választhatjuk a másik híres keramikus műhelyét is megnézésre. Ha már itt vagyunk, legyünk angyalok között is, Csuporné Angyal Zsuzsa műhelyében. Bővebbet róla itt: https://www.facebook.com/angyalfazekas/

Csákberény irányába indulva, akár biciklivel, akár autóval szép tájon át vezet az út, felül a Vértes fehér sziklaormai, előttünk a táj, szőlőkkel, erdőkkel, csoda szép, mesés hely. Ha vastagabb a pénztárcánk, szálljunk meg Catherine Dickens szépséges házikóiban, ahol minden luxust megtalálunk, a romantikus lakberendezés mellett. https://catherinesvineyardcottages.com/hu/

A szőlőhegyen a Sáfrán Pince boraival is megismerkedhetünk, és ellátogathatunk Orond-pusztára is, ahol finom sajtok, és egyéb házi termékek készülnek. Kóstolni itt is lehet, bejelentkezni ajánlott. Támpontnak a honlap: http://www.orondpuszta.hu/

Csákberényben a Merán Fülöp vadászati kiállítást érdemes megnézni, ha pedig más irányba indulunk Csókakőről, hipp-hopp és Móron találjuk magunkat. Jó szívvel ajánlom a Hétkúti éttermet, és az Öreg Prés éttermet, valamint számos pincét, ahol finom borokat ihatunk. Ezerjót, Zenitet, Zöld veltelinit, Irsait és hasonló finomságokat.

Ajánlóként nézelődjetek itt: https://oregpres.hu/gasztronomia

http://www.mikloscsabi.com/

Szállást is inkább Móron érdemes foglalni, és éttermet is ott ajánlok, csakis amit kipróbáltam és vállalom, hogy hibátlan.

Ha meguntátok a bort, és továbbindulnátok, kiránduljatok Bodajkra, vagy ruccanjatok ki Fehérvárcsurgóra, ahol a teljes pompájában tündöklő Károlyi kastélyt tudjátok megnézni. Idegenvezetéssel kastélylátogatás, szálloda, étterem, hatalmas parkkal. https://karolyikastely.accenthotels.com

Csókakőhöz pusztán 10 km, és a kastélytól még pár km és körbejárhatjuk a Fehérvárcsurgói víztározót is, igaz, autóval gyorsabb lesz, mint gyalog. Horgásztó, fürdeni nem lehet, de nagyon hangulatos a környéke.

Ha szerencsétek van épp akkor utaztok oda, mikor a helyi Barkócaberkenye néptánc csoport éppen fellép. Vagy akkor, amikor a vár alatti színpadon az éves turnéját teszi a Kárpátia együttes.

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony