Kőszárhegy és Devon park

Kő. Szár. Hegy. Ebből a három szócskából áll össze az a Fejér megyei kis település, Kőszárhegy, mely 14 km-re a Balaton felé fekszik Székesfehérvártól. Már a honfoglalás óta lakott hely, gazdag régészeti emlékekkel, főként az elhíresült Seuso kincsekkel, melyeket Kőszárhegy határában találtak. Két hegy is van itt, a Somlyó-hegy, mely Polgárdi felé esik, 226 m magasságban, igaz, már kőbányaként “kitermelték” a hegy tetejét. A másik a Szár-hegy, 227,8 m magas, Szabadbattyán irányába néz. A vérrel pénzzel körített Seuso kincsek is arra utalnak, hogy már a római korban éltek itt emberek, pl. az a bizonyos Seuso, aki a császár hű embere lehetett, hogy ilyen szép ezüst tálakkal, kancsókkal, stb. ajándékozták meg. Nem tudhatta akkor még, hogy a barbár betörések ellen elrejtett kincsei később milyen kalamajkát okoznak. No de térjünk vissza Kőszárhegyre, és az ott létrehozott Szár-hegy tanösvényre, ami a kis hétvégéi kirándulásunk helyszíne volt.

Nem is csak tanösvény, hanem egy Kőpark is található itt, Devon kőpark, mely a Devon korra utal, és annak geológiai maradványaira.

A falu fölött magasodó ” geodéziai mérőtorony” a piros sáv jelzésen érhető el, és ezen a tanösvény 13 állomása is bejárható. A mérőtorony környezetében padok, asztalok, azaz piknikező hely van kialakítva, szép kilátással körbevéve.

Fölfelé indulva hamarosan megtaláljuk a kőparkot, ahonnan a “tájseb” azaz a bánya látható meghökkentően érdekes módon. Több kisebb szakadék is van, bár benőtte a növényzet, maradjunk a kijelölt úton, ami teljesen veszélytelen, és kis gyermekes családoknak is érdekes lehet.

A tanösvény, miután megkerültük a “magassági pontot” lefelé folytatódik, bevisz az erdőbe, táblákkal informál minket kirándulókat az őskori kőzetekről, a növényzetről, állatvilágról, és az érdekes hévizes forrásokról.

A séta kifejezetten kellemes és érdekes, a hévizes barlangok nagyon látványosak, aki a geocaching szerelmese, az is jó helyen jár errefelé.

Mi nagyon élveztük a kellemetlen szürke időben a sétát, rövid, de látványos és élvezetes talajon, kisebb erdőben haladunk, és persze köveken, tehát sár sincs nagyon. A visszaúton is láttunk néhány növényzettel benőtt “gödröt”, melyA ek látványosak, érdekesek. Nem véletlenül van a közelben a nemzetközi versenyeiről is híres Kőszárhegyi motocross pálya.

Aki többet szeretne tudni a keletkezésről, devon korról, stb. mindent elolvashat a táblákon, pontos információkat szerezhet a környékről. Ajánlom hétvégi sétára, sőt nyáron, illetve tavasszal akár egy délutáni kirándulásra is remek, amikor tovább világos van. Ha nagyobb kört szeretnénk gyalogolni, akkor induljunk el a falu központjától, és így járjuk be a hegyet (ami igazából csak domb) és a tanösvényt. Mindent összejárva is max 10 km-t fogunk gyalogolni. Ha pedig csak a mérő toronytól indulunk föl és vissza, 3-4 km-rel megússzuk, de ez rendkívül élvezetes lesz.

Kő. Szár. Hegy. Szuper kis séta volt, látogassatok el ti is Kőszárhegyre.

További képek:

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony