Kőszárhegy és Devon park

Kő. Szár. Hegy. Ebből a három szócskából áll össze az a Fejér megyei kis település, Kőszárhegy, mely 14 km-re a Balaton felé fekszik Székesfehérvártól. Már a honfoglalás óta lakott hely, gazdag régészeti emlékekkel, főként az elhíresült Seuso kincsekkel, melyeket Kőszárhegy határában találtak. Két hegy is van itt, a Somlyó-hegy, mely Polgárdi felé esik, 226 m magasságban, igaz, már kőbányaként “kitermelték” a hegy tetejét. A másik a Szár-hegy, 227,8 m magas, Szabadbattyán irányába néz. A vérrel pénzzel körített Seuso kincsek is arra utalnak, hogy már a római korban éltek itt emberek, pl. az a bizonyos Seuso, aki a császár hű embere lehetett, hogy ilyen szép ezüst tálakkal, kancsókkal, stb. ajándékozták meg. Nem tudhatta akkor még, hogy a barbár betörések ellen elrejtett kincsei később milyen kalamajkát okoznak. No de térjünk vissza Kőszárhegyre, és az ott létrehozott Szár-hegy tanösvényre, ami a kis hétvégéi kirándulásunk helyszíne volt.

Nem is csak tanösvény, hanem egy Kőpark is található itt, Devon kőpark, mely a Devon korra utal, és annak geológiai maradványaira.

A falu fölött magasodó ” geodéziai mérőtorony” a piros sáv jelzésen érhető el, és ezen a tanösvény 13 állomása is bejárható. A mérőtorony környezetében padok, asztalok, azaz piknikező hely van kialakítva, szép kilátással körbevéve.

Fölfelé indulva hamarosan megtaláljuk a kőparkot, ahonnan a “tájseb” azaz a bánya látható meghökkentően érdekes módon. Több kisebb szakadék is van, bár benőtte a növényzet, maradjunk a kijelölt úton, ami teljesen veszélytelen, és kis gyermekes családoknak is érdekes lehet.

A tanösvény, miután megkerültük a “magassági pontot” lefelé folytatódik, bevisz az erdőbe, táblákkal informál minket kirándulókat az őskori kőzetekről, a növényzetről, állatvilágról, és az érdekes hévizes forrásokról.

A séta kifejezetten kellemes és érdekes, a hévizes barlangok nagyon látványosak, aki a geocaching szerelmese, az is jó helyen jár errefelé.

Mi nagyon élveztük a kellemetlen szürke időben a sétát, rövid, de látványos és élvezetes talajon, kisebb erdőben haladunk, és persze köveken, tehát sár sincs nagyon. A visszaúton is láttunk néhány növényzettel benőtt “gödröt”, melyA ek látványosak, érdekesek. Nem véletlenül van a közelben a nemzetközi versenyeiről is híres Kőszárhegyi motocross pálya.

Aki többet szeretne tudni a keletkezésről, devon korról, stb. mindent elolvashat a táblákon, pontos információkat szerezhet a környékről. Ajánlom hétvégi sétára, sőt nyáron, illetve tavasszal akár egy délutáni kirándulásra is remek, amikor tovább világos van. Ha nagyobb kört szeretnénk gyalogolni, akkor induljunk el a falu központjától, és így járjuk be a hegyet (ami igazából csak domb) és a tanösvényt. Mindent összejárva is max 10 km-t fogunk gyalogolni. Ha pedig csak a mérő toronytól indulunk föl és vissza, 3-4 km-rel megússzuk, de ez rendkívül élvezetes lesz.

Kő. Szár. Hegy. Szuper kis séta volt, látogassatok el ti is Kőszárhegyre.

További képek:

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony