Karácsonyi hasé

Hasé. Egy elfeledett finom étel, mely karácsonykor is szerepet kaphat az ünnepi ételsor összeállításánál. De szilveszterkor is megállja a helyét, vagy hétköznap egy gyors vacsorára, vendégváróként, vagy ha vagizni akarunk a barátaink előtt.

A hasé egy vajas tészta, mely meg van töltve valamilyen töltelékkel. Az idei karácsonyi menünket nagyon régi szakácskönyvből állítottam össze, és ez képezte a meleg előételt. A szakácskönyv szerint sokat és sokfélét készítettek régen, főleg húsos, és velős változatban, de mára valahogy elfeledetté vált.

Elméletileg az a töltött tészta amit minden gyors sütödében lehet kapni, valami halvány utánzat és emlékeztető a haséra. Gondolok itt a húsos meg pizzás párnákra, amiket én igazából még sosem kóstoltam, nem volt merszem. Én hiszek a házi készítésű jó alapanyagokból készült ételben, így nem is nagyon  kóstolok utánzatokat.

Szóval a hasé. A könyv szerint egy klassz leveles tésztát kell készítenünk, amit a bátrabbak elkészíthetnek recept szerint, a szerényebbek, lustábbak, és önbizalom hiányosok pedig készítsék el kész leveles tésztából.

Először is a tölteléket készítsük el. Végig gondoltam a lehetőségeket, és én egy húsos és egy gombás változatot készítettem. A húsos nem egészen a recept szerint történt, mivel a karácsonyi menüben már szerepelt disznóhús, ezért pulykát választottam helyette.

Talán annyi a különbség, hogy a pulyka sokkal szárazabb, így a kész haséhoz még egy kis szószt is ajánlok, hogy finomabb legyen az étel.

Két csomag leveles tésztából kb. 15 db hasé lesz, nagyjából így számoljunk.

Hozzávalók: 2 csomag leveles tészta, egy doboz gomba  25 dkg pulyka (disznó) mellhús, 1 nagy fej vöröshagyma, pár szelet bacon szalonna, 1 csokor petrezselyem, só, bors, zsír 10 dkg, vagy 6 evőkanál olaj, 1 tojás + 1 a kenéshez,  1 kis doboz tejföl, 1 evőkanál mustár.

A leveles tésztából három méretet szaggatunk ki. Ha van pogácsaszaggatónk azzal, ha nincs, akkor három (kisebb, közepes, nagyobb) pohárral. Először a legnagyobbakból teszünk a tepsire, amit sütőpapírral béleltünk ki. Megkenjük a felvert tojással a köröket.

A nagyobb körökre a kisebbeket szaggatjuk ki és tesszük, ezt is megkenjük tojással, majd jönnek a legkisebbek, amik a kalapok lesznek.

Betoljuk a sütőbe őket, (lehet hogy csak kétszerre sikerül kisütni, nem baj, mert a sütés kb. 15-20 perc, 200 fokon.

Ahogy kisül a leveles tésztánk, helyes kis puffancsokat kapunk, mint a képviselőfánk.

A felső kalapjukat levágjuk. Ujjunkkal mélyedést csinálunk az alsó részbe.

Beletöltjük a tölteléket, amit így készítünk el:

Húsos töltelék: előző nap a pulykát egyben besózzuk, betekerjük bacon szalonnával, tepsibe tesszük, fóliával letakarjuk, és 1,5 óra alatt 160 fokon puhára sütjük. Másnap ledaráljuk. Pont úgy fog kinézni, mint a gesztenyepüré. 🙂

A húshoz sót, borsot és tejfölt teszünk, meg mustárt, és egy kis fej hagymát külön serpenyőben apróra vágva olajon karamellásra pirítunk. Ezt is hozzáadjuk a húshoz, elkavarunk benne egy egész tojást, mely így már kész töltelék. Fele tésztát megtöltjük a húsos töltelékkel. Habzsákkal könnyebb lesz, használjunk azt.

Gombás töltelék: A gombát apróra vágjuk, és a másik fej hagymát szintén. Megpirítjuk  a hagymát a zsíron, vagy olajon, hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, és megvárjuk míg levet enged, és el is fövi a levét. Ekkor már jó lesz, belekeverjük az aprított petrezselymet is. Ezután egy-két kanál tejföllel keverjük össze.

Ezt töltjük szintén habzsákkal a többi tésztakosárba.

Csinosan tálra halmozzuk a hasénkat, és magában, vagy szósszal kínáljuk.

Szósz a húsos haséhoz:  3 evőkanál majonéz, 1 evőkanál tejföl, 1-2 kicsi csemegeuborka összeaprítva, 5-10 szem kapribogyó összeaprítva, 2 teáskanál porcukor, 1 citrom leve, 2 tekerés bors, csipet só.

A hasét most fedeztem fel magamnak igazán. Nagyon sok lehetőséget rejt magában, ahogy az elején is írtam, csak tőlünk függ, hogy miként használjuk fel. Sima kis vacsorára, vagy reggelire, esetleg előételként, vendégváróként, vagy csak magunk örömére, és mások elkápráztatására. Higgyétek el, tutira sikert arattok vele. És nagyon tetszik az is, hogy hasénak hívjuk, hiszen meg tudjuk adni az étel potenciálját, ha kell magasba emeljük, ha kell, egyszerűvé tesszük. A töltelékek variációja pedig végtelen. Lehet húsos, gombás, sajtos, zöldséges, halas, velős, stb. Ne hagyjuk ki, nem fogjuk megbánni, a leírás maga sokkal bonyolultabb, mint az elkészítése.

Tipp: a szaggatáskor kimaradt részecskéket gyúrjuk össze, és akár kis pogácsaként süssük meg a hasék mellett. Mártogatóssal isteni, de magában is finom ropogós.

Tipp 2.: Ha kihűlt, de szeretnénk megmelegíteni, csak rakjuk vissza a sütőbe egy kicsit amíg átmelegszik.

A hasé, biztos hogy nem fog megmaradni!

Utóirat: a fotókat nem profi fotós készítette, ez ugyebár látszik is, de igyekszem. 🙂 Lényeg hogy süssetek hasét, élvezzétek az elkészült ételt, a finom ízeket, és ha tetszett amit írtam, osszátok meg mással is.

 

 

 

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony