Mencshely titkai

Mencshely egy kicsi falu, Nagyvázsonytól a Balaton irányában. Páratlan titka, a csodás kilátás a falu szélén található Kossuth Kilátóból. No de ne szaladjunk a dolgok elébe, hiszen azzal kezdődött minden, hogy szép idő lévén, kirándulóhelyet kerestünk. Nagyon szeretem a tanösvényeket, kilátókat, meg mindent, ami a természetben található. Távol a vírustól, távol a gondoktól, csak a friss levegő és a szemünk hizlalása a lelkünk simogatása a cél.

Kirándulni indultunk, és Mencshely elérhető távolságban van, környezetében több látnivalóval, így lett célpontunk a falu határában 5 évvel ezelőtt létesített tanösvény, mely a Vulkán tanösvény nevet kapta. S hogy miért? Mert a falu”hegye” a Halom hegy, egy kialudt vulkáni kúp, tele geológiai történeti emlékekkel, és sajátos flóra faunájával különleges élővilággal.

A falu szélén találunk táblát (Dörgicse irányában) ami a tanösvényt jelzi, ahol az autónkat hagyhatjuk, bár a lustábbak egészen a hegy lábáig autózhatnak, ahol szintén találnak parkolót. De ezt a földutat kihagyva túlságosan rövid lesz a sétánk, pedig a gyaloglás kell, a gyaloglás jó. 🙂

A tanösvény hossza 2 km, így kisgyerekes családoknak is ajánlott, nyugdíjasoknak szintén, és mindenki másnak, aki szereti a természetet, a geológiai érdekességeket, a földtörténeti korszakokat. Legutóbbi bejegyzésemben a Devon korban jártunk Kőszárhegyen, most a földtörténeti középkorba, a mezozoikumba sétáltunk. Különösen érdekes a kialudt vulkán, az egykori bánya belsejében sétálni, bár az egész nem nagy, de nagyon nagyon látványos.

Aki hosszabb kirándulást tervez, nyugodtan hozza a csomagolt élelmét, vannak padok, asztalok, piknikező helyek, és a tanösvényt jól jelzett táblán követhetjük végig. A falu határából a piros sáv jelzés is irányít, de amint elérjük a kék túra jelzését, a tanösvény tábla is megjelenik. A (Halom hegy alján kék túra pecsételő helyet is találunk.)

A sétánk közben a különleges flóra-faunának köszönhetően csodás mohás sziklákat, páfrányokat láthatunk, kicsit dzsungelhez hasonló az egész, és a kráter belseje kívül-belül körbejárható.

Miután megcsodáltuk, lefotóztuk, felmásztunk a kilátó tövébe, ahol látványos geológiai falat, és egyéb bemutató helyeket találunk. Érdekesek, és különlegesek. De a legszebb mégis a kilátóba történő felmászás, és az onnan látható csodálatos balatoni panoráma. A 399 méter magasságban minden irányban szép dolgokat fedezhetünk fel.

Hátunk mögött a Kab-hegy, attól balra a Somló teteje, és előtte a Négyszögletes Kerekerdő látszik, mégpedig tökéletesen. Kár, hogy ezt kevesen ismerik fel. Aztán ha előre és kicsit jobbra nézünk, láthatjuk az összes nagy tanúhegyünk púpját, a Csobáncot, Gulácsot, Tóti-hegy tetejét. A Badacsony,  a Szent-György hegy, mind-mind a lábaink előtt-alatt fekszik, csodásan néz ki. Előttünk alul pedig Dörgicse, látszik a felső templomrom teteje, a szép pincék, és persze a napfényben fürdő Balaton. (Dörgicséről bővebben itt írtam: https://bakancsesfakanal.hu/2012/01/27/dorgicsen-jartam/

Néha ugyan felhős az ég, de mit sem ront a panorámán, és az élvezetes kilátáson. Maradnék még, de jönnek mások is, és ügyesen tartjuk a távolságot, egyszerre nem sokan mennek fel.

A kilátó egyébként nem véletlenül kapta a nevét, az 1848-as szabadságharc elbukása után itt a faluban rejtőzködött Kossuth Lajos felesége, és gyermekei. Kossuthról bővebben itt olvashattok egy bejegyzésemet, szülőfalujában Monokon is jártam: https://bakancsesfakanal.hu/2015/09/17/kossuth-lajos-faluja-monok/

 

Tipp: ha már körbejártuk a Halom-hegyet, a szomszédos két falu Barnag, és Vöröstó Kálváriáit is nézzük meg, nagyon hangulatosak, és szintén szép kilátás jár hozzájuk. Ezekről itt írtam már: https://bakancsesfakanal.hu/2018/03/17/kalvariak-mint-uticelok-barnag-vorosto/

Aki szereti az ilyen kráter belsőket, és geológiai bemutatóhelyeket, ne hagyja ki a Ság-hegyet sem, ahol a vulkánokról még többet megtudhat. Itt írtam róla bejegyzést: https://bakancsesfakanal.hu/2018/12/08/tura-a-hegy-gyomraba/

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony