Sárkeresztes

Lassan 7 éve, hogy új otthonom, Sárkeresztes egy bájos falu Székesfehérvár határától 5 km-re. Szeretném kicsit bemutatni, megismertetni veletek, hiszen kevesen tudják, milyen értékeket rejt.

Mielőtt ide költöztem, én is csak a 81-es főút mentén láttam a falut, sosem jártam be az egészet.
S miután végigjártam biciklivel többször is, nagy megelégedésemre szolgál, hogy immár én is a lakosa lehetek ennek a helyes kis falunak.
A faluról röviden annyit, hogy már 1193-ban van róla írásos emlék, tehát nem mai keletkezésű. Szomszédos községe Moha, melyet a Gaja patak választ el tőle.
1500 körüli lakosa van, és nagyon érdekes a fekvése.
Mivel a Móri Árok szélén helyezkedik el, a Vértes és a Keleti Bakony között húzódva, erősen szeles helység. Tulajdonképpen egy tektonikai törésvonal a két hegyvonulat között. 🙂
Mikroklímája, talaja, növényei erősen emlékeztetnek a Kőszeg környékiekre, legelőször ez tetszett meg benne. Szőlőhegye van, lankás lejtőkkel, tavasszal nyitott pince programokkal. Emlékparkja, rekortános tornapályája, felnőtt játszótere, focipályája, és gyönyörű parkerdeje.
Nagyrészt löszös, mészköves, dolomitos a talaj, de pontos leírást itt olvashattok róla:
http://www.sarkeresztes.hu/sarkeresztesrol.php

Sokat esik az eső, és sokat fúj a szél, ennek ellenére a Gaja közelsége, a kis pincék, a határban lévő sok vad, őzek, nyuszik, fácánok, és a rendezett szép utcák miatt nagyon tetszik nekem.

Nagyon szeretem a határban a régi pincéket. Itt egykoron Borbála puszta volt, és sok-sok elhagyott, ám izgalmas látvány a szántóföldek között lévő pincemaradvány.
Ha tehetem minden hétvégén körbe kirándulok a környéken, vizsla kutyám elég jó motiváció ehhez.
Egyik szép kirándulóhely a Parkerdő, melyben a II. világháború történéseire is emlékezhetünk.
Vannak ismertető táblák, lövészárkok, és emlékkő is a hősöknek. A háborúban itt nagy, és véres csaták zajlottak, ha sétálni indulunk, lábunk véráztatta földön jár.

A park nagy része hánccsal megszórt kényelmes útvonalon halad, növények állatok ismertető tábláival, padokkal, főzőhelyekkel ellátva.

Kilátó is van, ahonnan remek kilátás nyílik a Keleti Bakonyra, látni Mohát, Iszkaszentgyörgyöt, de még Fehérvárcsurgót is.

A parkerdő sétára, kocogásra, közös főzőcskézésre alkalmas, sőt csillagvizsgáló padok is vannak, ahonnan a tiszta égbolton, az útmutató tábla szerint ismerhetjük meg az égi csodákat.

Aki nem vigyáz, szellemekkel is találkozhat, hiszen sok halott katona nyughelye a park. Mindannyian bátor hősök voltak, félni nem kell tőlük.

A parkerdőn kívül van még egy Bársony István emlékpark is, aki híres vadászíró volt, és itt született Sárkeresztesen, az egykori Károlyi birtokon.

Ez a park kisebb, a falu másik felén található. Itt is padok, asztalok szolgálják a pihenést, kikapcsolódást. A református templom 1715-ben épült, még felfedezésemre vár.

A falu kedvenc méhésze Szabadi Péter, kiváló termékei vannak, ahogy a Csordi sajtműhelynek is.

Szeretem a falumat, és nagyon élvezem a gyönyörű környezetet.
Reggelente totálban látom a napfelkeltét, és az ablakból már-már giccsesen szép naplementékben gyönyörködöm.
Sárkeresztes pedig Csesznek után a legszebb falu már számomra. 🙂

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony