Kenjük kenyérre -aszalt paradicsomos vaj

Nagyon jó borászos könyvet vettem nemrég, híres borászok készítenek amolyan borkorcsolyát a boraik mellé. Van benne sok libamájas, töpörtyűkrémes, és minden más finomság, amihez csak néhány falat kenyér szükséges, és kész is. Innen az ötlet, hogy ha nem is  kóstolunk bort naponta, és nem is mindig bor mellé, hanem csak egy sima vacsorára is nagyon jó elkészíteni ezeket a kencéket. Egyszerűek, finomak, különlegesek. Természetesen ha egy kis bort is iszunk hozzá, semmit nem ront az ízén. 🙂

Ha már unjuk a felvágottat, és nem akarunk drága sajtot, akkor vegyünk egy jó minőségű vajat, (bio vaj, president, lurpak, kerrygold) pirítsunk meg hozzá pár szelet apróra vágott bacon szalonnát, vágjunk össze néhány szelet aszalt paradicsomot (nekem saját eltett van otthon) sózzuk, borsozzuk, dobjuk fel egy kis apróra vágott snidlinggel, és máris kenhetjük a kenyerünkre. Pirítósra is nagyon finom, különleges, és nagyon egyszerű. Próbáljuk ki.
Arra vigyázzunk, hogy a baconből kisült zsírt ne tegyük alá, mert akkor túlságosan folyékony lesz a vaj. Így is puha lesz kissé, mivel meleg a szalonnánk, és megolvasztja. Ezen úgy segítek, hogy néhány percre – ha már össze van keverve a hozzávalókkal – beteszem a fagyasztóba.
Isteni…

Fehér borok mellé ajánlom, egy jó chardonnay, vagy olaszrizling remek választás.

Az sem baj, ha jó kovászos kenyerünk van, mert a kovász egy jótétemény a gyomornak.

És ha már jó minőségű vaj, akkor idemásolok egy vajtesztet, érdekes eredményekkel. Van köztük olyan vaj, amit nem ismerek, és olyat pedig hiányolok amit ismerek (a Metróban kapható tengeri sós vajakat pl. ) de érdekes mindenképpen. https://maradokapenzemnel.blog.hu/2020/10/15/vaj_teszt_80_feletti_zsirtaltalmu

Jó kenegetést.

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony