Ordából gombócot

Szeretek piacra járni. Amióta a vírus vesz körül, egyre kevesebbszer, vagyis inkább sosem járok piacra. Természetesen a kistermelőket most is szeretem, ahogy van kenyeresem, mézesem, húsosom, így van sajtosom is a közelben. Sajtkonyha, ahonnan finom házi sajtokat tudok beszerezni, kiváló minőségben, szívből, igazán. Nemcsak én megyek szívesen sajtokért, ők is szívesen veszik a vásárlóikat, mert a személyes kapcsolat, még maszkban is fontos. Tudom honnan van a tej, tudom milyen tisztaság van ahol készül a sajt, tudom mennyire hozzáértők készítik, és az, hogy még ezen túl szimpatikusak, kedvesek, és szeretem őket, biztosan hozzátesz a termékhez. Általában kéthetente vásárolok, van állandó kedvencem, és van amikor mást veszek. Ordát szinte mindig kérek, legfeljebb nem mindig sikerül beszerezni. De ha van, nagyszerűen el lehet készíteni, azon túl persze, hogy önállóan megenni is szuper jó dolog.

Ezen a hétvégén túrógombóc készült ordából, lime-os tejföllel.

A recept nem is lényeges, hiszen mindenütt találunk, inkább – amit a séfek mindig hangoztatnak – a friss és jó minőségű alapanyag a fontos.  Itt házi az orda sajt, és a házi tojás. Annyit kell tudni az ordáról, hogy friss sajt, romlékony, gyorsan kell felhasználni. Természetesen frissen is fogyasztható,  de sokféle módon el lehet készíteni, főleg desszertként. Most kifejezetten Csurgódombi Sajtkonyha orda sajtjából készített ételrecepteket teszem közzé.

Őket itt találod: https://www.facebook.com/sajtkonyha

Hozzávalók 2 személyre:

A gombóchoz:

35 dkg orda, 5 lapos evőkanál búzadara, 1 evőkanál cukor, csipet só, 2 tojás,

Az öntethez:

2dl tejföl, 1 lime, 2 evőkanál porcukor.

A forgatáshoz:

20 dekányi rusztikus zsemlemorzsa, fél dl étolaj, csipet só, csipet cukor

Elkészítése:

A gombóc hozzávalóit összekeverem fakanállal jó alaposan, majd a tálra terítek egy konyharuhát, és beteszem a hűtőbe legalább egy órát pihenni.

Ha ez megvan, a  vizet felteszem forrni, egy lábasban. Nem fazékban, lábasban, mert abból könnyebb lesz majd kiszedni.

Egy másik lábasban megpirítom szárazon a csipet sóval és csipet cukorral a prézlit, majd ha szép barnás pirított színe van, ráöntöm az olajat, átkeverem és kész.

A gombóc anyagát vizes tenyérrel kis golyókká formázom, és a forrásban lévő vízbe teszem finoman, és addig főzöm, amíg feljönnek a gombócok a víz tetejére, plusz még öt percig.

Ezután kiszedem a gombócokat az előkészített pirított zsemlemorzsába, és összerázogatom. Két edényt használok, mert másként nem lehet összerázni. (amikor már tele a lábas, kiteszem egy másikba, hogy a többi gombócot is jól be lehessen a pirított morzsával vonni)

A tejfölt egy tálba öntöm, belekeverem a porcukrot, belefacsarom egy lime levét, de a lime-nak előtte lereszelem a héját, és félre teszem a tálaláshoz. Kész, lehet enni, vagyis inkább falni. Hidegen, melegen egyaránt kiváló desszert, de akár leves mellé még főétel is lehet.

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony