Agostyánon jártál már?

Az Agostyáni Arborétum nem túl ismert, nem tartozik a divatos, soklátogatós helyekhez. Szerényen húzódik meg a Gerecse hegység szívében, Tatától mindössze 8 km-re, vad-romantikus környezetben. Az egykori Eszterházy birtokból lett csodás fa ritkaságok gyűjteménye látogatható, érdemes hétvégén felkeresni, még nyílnak a hóvirágok.

Az arborétum belépője 700 Ft, az időtartam max. másfél óra, amíg körtúrán bejárhatjuk. Az erdőkkel, hegyekkel körülvett Bocsájtó völgyben fekszik, ami különleges mikroklímájú környezet, ahol a fenyőfélék különösen szeretnek. Láttunk is több száz féle fát, melyet az 50-es években ültettek, és kiválóan fejlődnek.

A Hideg-kúti forrás vize a Bocsájtó patakban gyűlik össze, így az erdő mélyén kellemes hűvös a klíma, nyáron különösen jó itt kirándulni. Vannak szalonnasütő helyek, pihenőpadok, a sétautak rendezettek, romantikusak. Egy-egy fa különösen csodálatos, hatalmas, és szépséges.

Gyerekeknek, öregeknek, fiataloknak egyaránt kellemes kikapcsolódást nyújt, adott a friss levegő, a tiszta környezet. Ajánlom figyelmetekbe.

Az arborétumi séta után a környéken még több látnivalót is felfedezhetünk, én a Tardosi Kálváriát választottam. A különleges, helyi vörös kőből épült stációk a falu szép sziklás dombján helyezkedik el, Süttő irányába.

A Gerecse látványos, réteges sziklái körben szép látványt nyújtanak, a kereszthez felvezető út is sziklás, és csodás kilátás nyílik a falura.

A Kálváriát 2007 Húsvétján szentelték fel, így a hamarosan közelgő ünnepen még aktuálisabb a felkeresése.

És hogy a gasztronómia is helyet kapjon a kirándulások mellett, a kellemes séták után Tatán a tó partján lévő Platán Kioszk-ban vettük meg elviteles ebédünket, mely nagyon finom volt.

Aki már nagyon vágyik friss, tiszta levegőre, keresse az eldugott Arborétumokat, a ritkán látogatott, de szépséges Kálváriákat, az erdőkben megbúvó kilátókat, és nem fog csalódni. Ember kevés, madár egyre több, virág is nyílik, és jön a tavasz, ami bármennyire hihetetlen, de új erőt ad, nekünk megfáradt embereknek is.

Az arborétum nyitvatartása: péntek-szombat-vasárnap 10-16-ig.

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony