Agostyánon jártál már?

Az Agostyáni Arborétum nem túl ismert, nem tartozik a divatos, soklátogatós helyekhez. Szerényen húzódik meg a Gerecse hegység szívében, Tatától mindössze 8 km-re, vad-romantikus környezetben. Az egykori Eszterházy birtokból lett csodás fa ritkaságok gyűjteménye látogatható, érdemes hétvégén felkeresni, még nyílnak a hóvirágok.

Az arborétum belépője 700 Ft, az időtartam max. másfél óra, amíg körtúrán bejárhatjuk. Az erdőkkel, hegyekkel körülvett Bocsájtó völgyben fekszik, ami különleges mikroklímájú környezet, ahol a fenyőfélék különösen szeretnek. Láttunk is több száz féle fát, melyet az 50-es években ültettek, és kiválóan fejlődnek.

A Hideg-kúti forrás vize a Bocsájtó patakban gyűlik össze, így az erdő mélyén kellemes hűvös a klíma, nyáron különösen jó itt kirándulni. Vannak szalonnasütő helyek, pihenőpadok, a sétautak rendezettek, romantikusak. Egy-egy fa különösen csodálatos, hatalmas, és szépséges.

Gyerekeknek, öregeknek, fiataloknak egyaránt kellemes kikapcsolódást nyújt, adott a friss levegő, a tiszta környezet. Ajánlom figyelmetekbe.

Az arborétumi séta után a környéken még több látnivalót is felfedezhetünk, én a Tardosi Kálváriát választottam. A különleges, helyi vörös kőből épült stációk a falu szép sziklás dombján helyezkedik el, Süttő irányába.

A Gerecse látványos, réteges sziklái körben szép látványt nyújtanak, a kereszthez felvezető út is sziklás, és csodás kilátás nyílik a falura.

A Kálváriát 2007 Húsvétján szentelték fel, így a hamarosan közelgő ünnepen még aktuálisabb a felkeresése.

És hogy a gasztronómia is helyet kapjon a kirándulások mellett, a kellemes séták után Tatán a tó partján lévő Platán Kioszk-ban vettük meg elviteles ebédünket, mely nagyon finom volt.

Aki már nagyon vágyik friss, tiszta levegőre, keresse az eldugott Arborétumokat, a ritkán látogatott, de szépséges Kálváriákat, az erdőkben megbúvó kilátókat, és nem fog csalódni. Ember kevés, madár egyre több, virág is nyílik, és jön a tavasz, ami bármennyire hihetetlen, de új erőt ad, nekünk megfáradt embereknek is.

Az arborétum nyitvatartása: péntek-szombat-vasárnap 10-16-ig.

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony