Maláj tigris helyett maláj rizses hús

Emlékeztek még a Maláj tigrisre? A Sandokan című filmre? Az átható tekintetű indiai származású Kabir Bedi nevét örökre megjegyeztük, ahogy a Sandokan főcím zenéjét is. Mialatt elkészítettem a maláj rizses húst, hallgattam a zenét, remek maláj hangulat uralkodott el rajtam. A maláj konyha ízei főként a kínai, indiai és Maláj-félszigeti hatások keveredése, sok fűszert használnak, gazdagon színeznek, és az illat is árulkodó.

Lássunk is hozzá az elkészítéséhez.

Hozzávalók:

40 dkg csirkemell filé, 1 ek méz, 1  piros kápia paprika, 25 dkg gomba, 25 dkg rizs, 20 dkg borsó, 1 nagy fej vöröshagyma, teáskanál curry por, 2 gerezd fokhagyma, 1-2 evőkanál szójaszósz, só, bors, csilipaprika, 2 evőkanál olívaolaj.

Elkészítése:

  1. A rizst elkészítem, kis olívaolajon átpirítom fehéredésig, felöntöm kétszeres mennyiségű forró vízzel, sózom, és beledobom a borsót. Megpárolom készre.

2. A csirkemellet nagyon vékony csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd forró vokban (vagy serpenyőben) olívaolajon a mézzel együtt aranybarnára pirítjuk, kiszedjük a wokból, félretesszük.

3. Felkarikázzuk a hagymát, a paprikát, a gombát, mindet külön kis tányérra teszem. A fokhagymát szintén felszeletelem, félre teszem. A csilipaprikát hasonlóan, karikára vágom, félre teszem.

4. A visszamaradt mézes olajban megpirítjuk a félkarikára vágott hagymát, meg is pároljuk, kicsit karamellizált állagra, hozzá adjuk a gombát, megpirítjuk, majd a kápia paprikát, a szeletelt fokhagymát, végül a csilit, és jöhetnek a fűszerek, kivéve a szójaszósz.

5. Összekeverjük a vokban lévő pirított zöldségeket a hússal, majd hozzá keverjük a borsós rizst. Ezután jöhet egy-két kanál szójaszósz, összekeverjük, és tálaljuk. Díszítésként borsó csírát használtam.

6. Lassan esszük, élvezzük az ízeket, a színeket, és az étel szervezetre gyakorolt jótékony hatására gondolunk.

7. Ha megettük, iszunk hozzá egy pohár rosé bort, és szundítunk egyet.

Az étel elkészítése fél órát vesz igénybe. Jó étvágyat kívánok!

A receptet a itt találtam:  https://gastrohobbi.hu/

A zenét pedig adom a hangulathoz: https://www.youtube.com/watch?v=XE-f-Ng_cUA

 

Kövess a közösségi oldalakon is!

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony