Emlékeztek még a Maláj tigrisre? A Sandokan című filmre? Az átható tekintetű indiai származású Kabir Bedi nevét örökre megjegyeztük, ahogy a Sandokan főcím zenéjét is. Mialatt elkészítettem a maláj rizses húst, hallgattam a zenét, remek maláj hangulat uralkodott el rajtam. A maláj konyha ízei főként a kínai, indiai és Maláj-félszigeti hatások keveredése, sok fűszert használnak, gazdagon színeznek, és az illat is árulkodó.
Lássunk is hozzá az elkészítéséhez.
Hozzávalók:
40 dkg csirkemell filé, 1 ek méz, 1 piros kápia paprika, 25 dkg gomba, 25 dkg rizs, 20 dkg borsó, 1 nagy fej vöröshagyma, teáskanál curry por, 2 gerezd fokhagyma, 1-2 evőkanál szójaszósz, só, bors, csilipaprika, 2 evőkanál olívaolaj.
Elkészítése:
- A rizst elkészítem, kis olívaolajon átpirítom fehéredésig, felöntöm kétszeres mennyiségű forró vízzel, sózom, és beledobom a borsót. Megpárolom készre.
2. A csirkemellet nagyon vékony csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd forró vokban (vagy serpenyőben) olívaolajon a mézzel együtt aranybarnára pirítjuk, kiszedjük a wokból, félretesszük.
3. Felkarikázzuk a hagymát, a paprikát, a gombát, mindet külön kis tányérra teszem. A fokhagymát szintén felszeletelem, félre teszem. A csilipaprikát hasonlóan, karikára vágom, félre teszem.
4. A visszamaradt mézes olajban megpirítjuk a félkarikára vágott hagymát, meg is pároljuk, kicsit karamellizált állagra, hozzá adjuk a gombát, megpirítjuk, majd a kápia paprikát, a szeletelt fokhagymát, végül a csilit, és jöhetnek a fűszerek, kivéve a szójaszósz.
5. Összekeverjük a vokban lévő pirított zöldségeket a hússal, majd hozzá keverjük a borsós rizst. Ezután jöhet egy-két kanál szójaszósz, összekeverjük, és tálaljuk. Díszítésként borsó csírát használtam.
6. Lassan esszük, élvezzük az ízeket, a színeket, és az étel szervezetre gyakorolt jótékony hatására gondolunk.
7. Ha megettük, iszunk hozzá egy pohár rosé bort, és szundítunk egyet.
Az étel elkészítése fél órát vesz igénybe. Jó étvágyat kívánok!
A receptet a itt találtam: https://gastrohobbi.hu/
A zenét pedig adom a hangulathoz: https://www.youtube.com/watch?v=XE-f-Ng_cUA