Street Food otthon- Gözleme

A Street Food fogalma nálam, kb. azt jelenti, hogy fogd és viheted magaddal. Egyszerű kaja, amit el tudunk vinni egy kirándulásra, vagy megehetjük útközben, vagy – ahogy most ebben az esetben nálam történt – készítsd el, fogd, és vidd el a lányodnak, és majd jól megeszi.

Így is lett, elkészült, elvittem, megették. Persze semmi nem véletlen. Az éppen Street Food “főzés” sem, ahogy a gözleme sem. Leánykám ugyanis török szakon végzett, s mivel Törökországban is tanult egy rövid ideig,  szereti  a török ételeket. Nem tudom honnan a vonzódás nálunk a Balkánhoz, de a családfánkban megtalálhatók török ősök is, talán azért. Meg hát a 150 év nem tűnhet el nyomtalanul. 🙂

A gözleme, egy egészen egyszerűen elkészíthető étel, tészta, töltelék, és szósz, amilyen pl. a giros vagy a spanakopita, a döner, vagy a taco. Mindegyiknek a lényege a tészta, amibe betölthető a különböző töltelék, és kell rá egy kis szósz, ami megadja a kegyelemdöfést az ételnek.

Ha nekiálltok, úgy tervezzétek, hogy először el kell készíteni a tésztát, aztán a tölteléket, majd a szószt, és persze ki is kell sütni a tésztát. Viszont időben bőségesen jók vagyunk, mert a tölteléket akár előző nap el lehet készíteni, ahogy a rém egyszerű szószt is.

Álljunk is neki, készítsük el a gözlemét. Nálam most kétféle készült, egy húsos és egy sajtos változat, de zöldséggel is készülhet, vagy a húsos lehet egyben sajtos is, és én a natúr széleket is nagyon szeretem. A tölteléket kreatívan egyedileg is tervezhetjük, attól függően, hogy milyen maradék cuccok vannak a hűtőnkben. A húsos töltelék készítésekor elfelejtettem fotózni, bocs.

Hozzávalók

A tésztához: 1 zacskó szárított élesztő, 1 teáskanál cukor, 25 dkg liszt, kicsi só, 2 evőkanál olívaolaj, langyos víz, kb. 1-1,5 deci.  (ez a mennyiség kb. 6 db kisebb gözleméhez elég, így számoljunk)

A húsos töltelékhez: 2 evőkanál olívaolaj, 25 dkg darált hús (vegyesen marha-sertés a legjobb) 1 gerezd zúzott fokhagyma, kis fej vöröshagyma, só, bors, római kömény, de a sima sem baj, kis paradicsompüré. A többi hozzávaló nem kell feltétlenül, kinek kinek ízlés szerint, de ki is hagyható: csili, fahéj, citromhéj, mazsola. (én ezeket most kihagytam)

A sajtos töltelékhez: 20 dkg orda sajt, (feta is lehet) só, 15 dkg reszelt sajt (parmezán, vagy bármi más kemény sajt, én házi sajtot használtam, Pózer Istvántól a mancengo-t), én egy kis köményt is tettem bele, de ez el is hagyható.

A szószhoz: 4-5 evőkanál ketchup, 2 evőkanál gránátalmaszirup (nos ez nem helyettesíthető mással, ezt be kell szerezni, de nagyon jól használható salátákra is) 1 kis fej salotta hagyma, vagy lila hagyma.

Sütéshez: plusz olívaolaj

Elkészítés:

Először a tésztát készítjük el, mert kell idő a kelesztésnek. Keverjük össze egy tálban a cukrot és élesztőt, hozzáadjuk a langyos vizet, félre tesszük 10 percre.

Egy másik tálban a lisztet a sóval összekeverjük, középre egy mélyedést készítünk, abba beleöntjük az élesztős cuccot, és még az olajat. Ezt kellene 10 percig gyúrni, dagasztani, ha van gépünk, akkor azzal egyszerűbb. Egy tálat (már megint egy újabb mosogatnivaló) kikenünk olajjal, beletesszük a tésztát, és pihentetjük, kelesztjük, letakarva, legalább addig, míg duplájára nő. Ez itt hosszan van leírva, de az egész nem sok idő!

Amíg kel a tészta, elkészítjük a húsos tölteléket. A sajtoshoz nem kell sok előkészület, csak meg kell reszelni a sajtot. Tehát a húsos töltelékhez olajat forrósítunk serpenyőben, hozzáadjuk az összeaprított hagymát, fokhagymát, és a darált húst, sózzuk, borsozzuk, köményezzük, meg amit még akarunk hozzá, pirítjuk, majd pároljuk, és végül visszapirítjuk. Kihűtjük.

Visszatérünk a tésztánkhoz, és 6 részre osztjuk, kis gombócokra. Egy gombócot kilapítunk gyúródeszkán, (vagy a konyhapulton, ki hogy szereti) és téglalappá formáljuk, vagy hold formájúvá. (A törököknél holdacska formájú, de ugyebár náluk spéci mindennapos kaja, jobban fel vannak készülve, és nagy vaslapokon sütögetik az utcán) Úgy számoljunk, hogy a formánk felére tegyük a tölteléket, a másik felét fogjuk ráhajtani, és a széleket összenyomkodni. Tehát rátesszük a tölteléket, formázzuk, nyomkodjuk, félretesszük, és így tovább. A sajtos tölteléknél annyi a meló, hogy rátesszük a szétmorzsolt ordát, a tetejét pedig megszórjuk reszelt sajttal, és kész. Az a lényeg, hogy a ráhajtásnál jól zárjuk össze a tésztát, ne folyjon ki a töltelék. Ha maradnak szélek, azokat kis rudacskákban süssük ki töltelék nélkül.

Tipp: a húsos töltelékre is tehetünk reszelt sajtot, semmit nem ront rajta, csak javít. 🙂

Rostlapon is lehet sütni, vagy grillen, én most konyhai körülmények között egy nagy serpenyőben sütöttem ki a tésztákat.

A serpenyőbe olívaolajat teszünk, egy-két evőkanál elég, de lehet sőt kell is pótolgatni. A tésztát beletesszük a serpenyőbe, a fölső részét is megkenegetjük olívaolajjal, és kis lángon sütni kezdjük. Addig sütjük, míg szépen barnulni kezdenek a tészta hólyagocskái. Picit le is lapíthatjuk óvatosan a tésztát, hogy jobban süljön, de ne folyjon ki a töltelék! Ha már pirul szépen, akkor megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük.

A szószt gyorsan elkészítjük, (csak össze kell keverni a ketchupot és gránátalmaszószt és az apróra vágott lila vagy salotta hagymát, és kész) és már ehetjük is a finom török kajánkat, ami bizonyára minden családtagunknak ízleni fog, és lehet villogni vele.  Aztán meg az is jó, hogy bezsebeljük a dicséretet, mert az tuti, hogy lesz. Mártogatós nélkül is remek, de azzal kapod az igazi balkáni ízvilágot.

Készítsétek el bátran, mert ha a forma nem is lesz tökéletes, az íz biztosan az lesz.

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony