Ismerd meg Koppánymonostort!

A történet ott kezdődik, hogy tanösvényeket kerestem a neten, olyan kevésbé ismert tanösvényeket, ahol nem találkozom sok emberrel, ahol kellemes sétát lehet tenni, és szép természeti látnivalók akadnak. Így találtam rá a Duna-Gerecse pont hu oldalon a Monostori Ártéri Tanösvényre, melyhez rögtön rákerestem Komárom honlapjára.

https://iranykomarom.hu/hu/

Meglepődtem, mennyire friss, új szemléletű, informatív honlapra leltem, és a már ismert látnivalókon kívül, remek helyi turisztikai szolgáltatásokat, korrekt információkat, és figyelem felkeltő podcastokat találtam. Meg is hallgattam néhányat a pár perces történetekből, többek között a Tourinform épületéről szólót. S miután kedvet kaptam felkeresni az Ártéri Tanösvényt, információt kértem a Tourinformtól. A levélváltáson, és telefonon túl, a Tourinform képviselője személyesen várt minket, hogy átadjon néhány prospektust, ismertetőt Komáromról és a keresett tanösvényről. Nagyon jól esett a figyelmesség, a rögtönzött történelmi és természeti értékekről szóló ismertetés, így bátran ajánlom mindenkinek, aki a környék látványosságait szeretné megismerni, kérjenek információt, segítséget.

A helyi útba igazítás után elhagytuk Komáromot, áthaladva az új hídra vezető út alatt, túl a Monostori Erődön, immár egy zsákfalu felé autóztunk, felfedezve Koppánymonostort. A faluról röviden annyit, hogy az 1848-as szabadságharc alatt teljesen elnéptelenedett falu, ma újult életet él, Komárom Kertvárosaként a Duna menti dombokon kellemes nyaralók és családi házak otthona.

Működik itt gyerektábor, kajak-kenu pont, és megújult szabadstrand is. Érdemes felkeresni, nézelődni, csodálni a Duna parti település természeti látnivalóit, többek között az Ártéri Tanösvényt, melynek kiindulópontját a falu legvégén található buszfordulótól pár száz méterre visszább találjuk. Ha végigmentünk a falun, és megfordultunk a végén, akkor balra nézve, egy földutat találunk egy faépületű büfé után, és két tábla jelzi a tanösvény kezdetét. Íme:

Az autót itt hagytuk, padok, asztalok is vannak akár a kirándulás elején, vagy végén kényelmesen leülhetünk falatozni. Balra lejtőnek indulunk, és máris élvezhetjük az ártéri erdők csodás látványát, hatalmas fákat, borostyánnal befutott ágakat, és jobbra lent a Duna holtágát, mely a Szent Pál szigetet fogja közre.

A vízhez kis ösvények, lejárók vezetnek, egy-egy vasoszlop és a rajta lévő lakat, valamint rozsdás táblák jelzik, hogy csónakok is voltak itt valaha kikötve. Most egyet sem látunk, bár van víz a holtágban bőven. Minden évszakban érdekes lehet a holtág, hiszen időjárás függő, hogy éppen kevés, vagy nagyon sok víz van benne, és ettől mindjárt változik a kép.

A tavasz itt is megmutatkozik, a salátaboglárkák sárgán világítanak, nem árt tudni, hogy ehetőek, és a növényben lévő C vitamin miatt érdemes fogyasztani. A neten található információk szerint fiatal szív alakú leveleit és virágát is ehetjük, a népi gyógyászatban skorbut ellen alkalmazták. 

A sétaút nagyon romantikus, a Tourinformban beszerezhető kis füzetecskével pedig végigjárhatjuk a 7,5 km hosszú ösvényt, melynek 10 pontja érdekes információval szolgál. A pontokat fatáblák jelzik, elég nehéz őket megtalálni, keressük kitartóan.

A 2. táblácskánál leérkezünk a nagy Duna partjára, ahol a kilátás fantasztikus, a víz csodálatosan tiszta, nagyon szép, és a friss Dunai szél megcsapja arcunkat. Füzetünk segítségével sétálunk tovább, és kiolvasunk mindent belőle, a faóriásoktól kezdve az itt élő több mint 160 madárfajig, és a víz fontosságáig.

A tanösvény mentén partiszűrésű kutakat láthatunk, mint nagy vakondtúrásokat, amint kiérünk az ártéri erdőből egy hosszú zöld rétre. Aztán még tovább haladva beljebb és kijjebb a Duna mentén, felfedezhetjük a régi kutakat is. Szedhetünk kagylókat a parton, a finom kavicsban leülhetünk bambulni, de akár kijöhetünk piknikezni is családostól.

 

A hosszú rét és az utána következő part menti szakasz kevésbé látványos, mint az ártéri vizes erdős rész, és készüljünk fel a napsütésre is, nem árt egy kalap vagy egy kis naptej a táskánkban. Nyáridőben én a szúnyogriasztót sem hagynám otthon.

Az ösvényt végigjárva remek fotókat készítettünk, a Szent Pál sziget befogadott bennünket, maradandó élménnyel tértünk haza. Megfogadtuk, ha végre nyithatnak a múzeumok, visszatérünk Komáromba, és nemcsak a már látott és ismert Monsotori Erődöt és Brigetio gyógyfürdőt – melynek neve római kori emlékekre utal – hanem a frissen felújított, nemzetközi szintű, Csillag Erődöt is megnézzük. Sajnos a pandémia miatt még nem tudtak megnyitni, reméljük ezen a nyáron ez is megtörténik majd.

Aki Komáromba látogat, több napra való programot tervezhet, jól fogja érezni magát.

További fotókat nézegethettek még.

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony