Dalmáciai nyaralásom alatt egy klassz és szórakoztató könyvet olvastam, az olasz életérzésről, szerelemről, főzésről. Már akkor beindult a fantáziám, és terveztem egy jó kis spagetti partit a barátoknak. Nos, választásom a “Rosszlányok spagettijére” esett, lévén, hogy egy kicsit mindig jólesik rosszlánykodni, főzés közben bort kortyolni, aztán a végeredmény után a dicséretekben fürdeni. Egy kis tészta egy kis bor, így nyár végén egy rosszlányos estére ajánlom.
Rosszlányok spagettije
Hozzávalók: egy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 4 szelet szalonna, kis csilipaprika, lehet friss is és szárított is, 10 szem olívabogyó, 7-8 szem kapribogyó, só, bors, kis csokor petrezselyem, 3 dl jó minőségű vörösbor, 30 dkg hámozott paradicsom, (lehet konzerv is), 10 dkg parmezán sajt, olaj, tészta.
A hagymákat összeaprítjuk, a csilit szintén, és a szalonnát is. Elkezdjük pirítani a szalonnát, zsírjában pirítjuk a hagymákat és csilit.
Ezután hozzáadjuk az olajbogyót kicsire vágva majd a kapribogyókat egészben. Hozzáöntünk 2 dl vörösbort, 1 dl-t pedig a poharunkba töltünk. Kortyolgatjuk. Jó sűrűre összefőzzük, igazi olasz illatok fognak terjengeni a konyhánkban. Rossz lány módjára még egy kis vörösbort iszogatunk, majd beleöntjük a szószunkba a hámozott paradicsomot. Most lesz igazi a szósz. Sózzuk, borsozzuk. Végül az apróra vágjuk a petrezselymet.
Kifőzzük a tésztát, al dente. Fog keményre, nem szétfőzött maszlagra. Figyelünk. A tészta főző vizébe bőségesen teszünk sót. Én egy pici olajat is szoktam bele löttyinteni. A férjem ezért kinevet, de ma rosszlányok vagyunk, nem számít. 🙂
Tálalunk. Töltünk még bort a poharakba. A tányérba szedjük a tésztát, rámerjük a szószt, megszórjuk petrezselyemmel, és bőven parmezán forgáccsal.
Villát és kanalat is adunk mellé, hogy igazi olaszos föltekerős módon faljuk. Nem baj ha maszatosak vagyunk, szalvétával törülközünk. És iszunk. Elvégre ez a rosszlányok tésztája.
Jó szórakozást, és jó étvágyat hozzá!
Az ötletet Victoria Cosford könyve adta.