Spenótból mindenfélét

A hétvégén az utcában lakó nénitől vettem spenótot. Picit több lett, mint kértem, de egye fene gondoltam majd elfogy. Nos, csináltam is spenótot főzeléknek, ami kifejezetten jobb, mint mirelitből.

De még maradt.
Egyik este fantasztikusan jó tésztát sikerült kreálnom spenóttal, igaz, a lényeg a tésztán volt. Nagy kagyló tésztát vásároltam, jó drága volt,  de már régóta kívántam. Végül is a fele elég lett kb. 3 személyre.
A tésztát a következőképpen készítettem:
Forró vízbe sót, pici olajat tettem, és kifőztem a nagykagylókat. Al dentére, ahogy kell. Nem szétfőzni!
A szószhoz vetem egy csomag új hagymát, karikára vágtam zöldjével együtt, és pár gerezd fokhagymát is felszeleteltem hozzá. Mindezt kanálnyi olíva és pár kis szelet vaj felforrósított változatába dobtam. Amint pirulni kezdett rádobtam két marék összevágott spenótot, jól átforgattam az egészet, belekevertem egy 2 decis főzőtejszínt, és egy kis doboz natur krémsajtot,  (Az enyém házi volt, a piacról, de jó sima spáros is). Fűszereztem sóval, borssal és gyömbérrel.

Ebbe kevertem a leszűrt tésztát, és már lehetett is falni.
Sikere volt. 🙂

De, még mindig maradt a spenótból….

Így a tegnap esti vacsoránk spenóttal és sajttal töltött csirkemell lett, felezett krumplival.
A csirkemellet felszeleteltem (két nagyot vettem, ez két főre bőven elég) picit kiklopfoltam, besóztam egyik felét, és arra tettem spenótleveleket, nyersen, egyben. Rá kis szelet sajtokat raktam. (Házi gomolya sajt volt otthon, még a Liliomkertből, Pettenkoffer Viki kecskesajtjából) Felgöngyöltem, ez nem volt egyszerű. Behajtottam a két végét, aztán rá a másik két oldalt. Próbáltam tekercseket formázni. Megtűztem fogvájóval, hogy ne essen szét, aztán olívát melegítettem, nem sokat, és a forró olajba dobtam. Átforgattam, majd kisebb lángon fedő alatt pároltam, és zsírjára sütöttem. Nem tartott sokát, kb. 15 perc.
Köretnek félbe vágott krumplit főztem félpuhára, ami egy forrásig tartott. Ezután a krumplikat a kisült csirke olajába raktam, pici fűszerrel megszórtam és megsütöttem. A végeredményt lefotóztam nektek.
Finom lett. 🙂

Apropó piac. Hétvégén “leugrottam” a Liliomkertbe, hogy házi sajtot vehessek, meg házisonkát. Vettem még friss baracklekvárt egy kis üveggel, és isteni finom házi ribiliszörpöt. Megérte leautózni, hiszen ebből élünk egész héten. Viki kecskesajtjait a “Bács-hegyi kecskesajt” fatábla alatt találjátok. Most hoztam félkeményet, friss gomolyát, camembert, és érlelt körte alakú kékpenészest is. Ezen kívül egy másik sajtosnál friss tehénsajtot fűszeres rudacskában. Minden isteni finom, igazi házi, tartósítószer és minden vacak nélküli eredeti termék. A sonkából finom sárgadinnyével fogok uzsonnát készíteni. A sajtok fogynak magukban is, kis olajbogyóval esténként, a szörpből meg már alig van.
Tehát Káptalantóti, vasárnap délelőttönként….

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony