Az ősz legszebb termései a gombák, szezonja van éppen a gombaszedésnek. Ezúttal kedves barátoktól nagy őzlábgombát kaptam, ezt készítettem el. Sokféle módon felhasználható, de legjobb mégis rántva, illetve rántva egy kis csavarral. Az erdők tele vannak, ha tehetitek, szedjetek, még szezonja van. A gombát szakemberrel mindenképpen vizsgáltassátok be!
Előkészítés:
Először is letörjük a szárát, csak a kalapja finom, ehető. Utána megmossuk, én szeretem a tetején lévő barna “pikkelyeket” picit ledörzsölni. Egyébre nincs szükség, máris panírozhatjuk. A nagyobbakat érdemes félbe, vagy négybe vágni. Sót csak a panírozáskor használatos tojásba teszünk, hogy ne engedjen levet.
Hozzávalók: gomba, panírozáshoz liszt, tojás, zsemlemorzsa, a sütéshez olaj. Ízesítéshez: só, parmezán sajt. Mártogatáshoz: majonéz.
Elkészítés: A megmosott gombákat először lisztbe, azután a megsózott és felvert tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk. A parmezánt lereszelve belekeverjük a tojásba. Forró olajban kisütjük. Ennyi, és ehetjük, nyalhatjuk a szánkat, mártogathatjuk majonézbe.
A sima rántott gombához nem teszünk a tojásba sajtot, először érdemes olyat is készíteni, aztán a többi gombához sajtos panírt készíteni. Nagyon finom pikáns ízt ad neki a parmezánsajt. A tojás a reszelt sajttal összekeverve egészen sűrű massza lesz. Evéskor pedig krémes lágy ízt ad. Érdemes kipróbálni, isteni finom.
Az őzlábgomba, teljes nevén nagy őzlábgomba sokféleképpen elkészíthető, de rántva a legfinomabb. Egyéb tulajdonságairól bővebben itt olvashattok:
http://mek.oszk.hu/adatbazis/lexikon/phplex/lexikon/d/gombak/13.HTM
Ha tetszett a cikk, máskor is látogass el hozzám. 🙂