Csesznek és az Ördögárok

A hétvégét Cseszneken töltöttem, a Bakony egyik legszebb falujában. A falu fölé magasodó várrom megkapó látvány, a Győrt Veszprémmel összekötő 82-es út szerpentinjéről, és a falut Bakonyoszlop felől megközelítve is. Rengeteg lehetőség van túrázásra, könnyen elérhető az egyik legszebb szurdok az Ördögárok, aztán a Kőárok, a Cuha-völgy vadregényes vonulata, az Alsó-Cuha völgy az Ördögréttel, Kőpince-forrás, Gézaháza, és még sorolhatnám, mind-mind 5-10 km-es gyalogtúrákkal érhető el. Nagyon romantikus maga a vár is, alatta a Kőmosó szurdokkal.

Csodás kilátás nyílik a környező hegyekre, erdőkre, szemben a Zörög-tető, másik oldalt a Tarac-hegy. Tiszta időben Pannonhalma is szépen látszik.

A környékben jól jelzett túraútvonalak vannak, több kellemes és kedves vendégház, van lovaglási lehetőség, lehet olcsó éttermekben vacsorázni, és nem utolsó sorban friss, tiszta levegőt szívni.
A várban és a nem messze lévő Kőbánya szabadtéri színpadon nyaranta jó kis programok vannak, az augusztus 20-i István a király évek óta az egyik legsikeresebb rendezvény.

Zirc 12 km, ahol megnézhető az Apátság, a Könyvtárral, és a Természetvédelmi múzeummal, valamint az Arborétum óriási ezeréves fáival, különleges növényekkel. Bakonynána is kb. 12 km, ahol a Római-fürdő szurdok szép kirándulóhely.
Csesznek a szívem csücske, a falusi emberek szívélyesek, vendégszeretők, sokféle teljesítménytúra átfut a falun. Most éppen a Cuha 50, és 35 km-es távjai érintették a falut, ahol jómagam pontőr szolgálatot teljesítettem, de a Bakonyi Mikulás túrák kiinduló és érintőpontja szintén a falu.
A teljesítménytúrákat az alábbi honlapon lehet megnézni: www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu/
A Cseszneki nyár programjai: www.csesznekinyar.hu/
A falu vendégházait megtaláljátok: www.csesznek.hu/ honlapon.
(Ajánlom a Kovács-ház és Aranyos patak vendégházat, ahol a házigazdák különleges kemencés csülökkel, saját borukkal tudnak kedveskedni a vendégeiknek. www.aranyospatakvendeghaz.hu/)
Ezúttal az alábbi túraútvonalat jártam be barátaimmal: Csesznek- Ördögárok végig a piros sávon – majd átváltva a zöld sávra – Gézaháza pihenőhely – Kőárok – Csesznek. Az út két szurdokot foglal magába, hossza 13 km, szintemelkedés kb. 350 m. Sajnos az Ördögárokban ezúttal a nagy melegek miatt egy csepp víz sem volt, tavasszal és ősszel sokkal látványosabb, igaz némileg nehezebb is a szurdok végigjárása.
Örvendetes hír, és tapasztalás, hogy a két évvel ezelőtti rettenetes vihar által elpusztult Ördögárok mászólétráját a természetkedvelő falusi önkéntesek kijavították, acélsodronyokkal, lépcsőkkel tették járhatóvá az Ördög-gátat, és a szurdok több részén falépcsőket készítettek a partoldalba. A kidőlt fákat szétfűrészelték, így az utat könnyen járhatóvá tették.

A falu Győrből, Veszprémből, Pápáról és Székesfehérvárról nagyjából egy óra altt elérhető, ajánlom figyelmébe a romantikára vágyó pároknak, kisgyermekes családoknak, és nyugdíjasoknak egyaránt.

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony