Csesznek és az Ördögárok

A hétvégét Cseszneken töltöttem, a Bakony egyik legszebb falujában. A falu fölé magasodó várrom megkapó látvány, a Győrt Veszprémmel összekötő 82-es út szerpentinjéről, és a falut Bakonyoszlop felől megközelítve is. Rengeteg lehetőség van túrázásra, könnyen elérhető az egyik legszebb szurdok az Ördögárok, aztán a Kőárok, a Cuha-völgy vadregényes vonulata, az Alsó-Cuha völgy az Ördögréttel, Kőpince-forrás, Gézaháza, és még sorolhatnám, mind-mind 5-10 km-es gyalogtúrákkal érhető el. Nagyon romantikus maga a vár is, alatta a Kőmosó szurdokkal.

Csodás kilátás nyílik a környező hegyekre, erdőkre, szemben a Zörög-tető, másik oldalt a Tarac-hegy. Tiszta időben Pannonhalma is szépen látszik.

A környékben jól jelzett túraútvonalak vannak, több kellemes és kedves vendégház, van lovaglási lehetőség, lehet olcsó éttermekben vacsorázni, és nem utolsó sorban friss, tiszta levegőt szívni.
A várban és a nem messze lévő Kőbánya szabadtéri színpadon nyaranta jó kis programok vannak, az augusztus 20-i István a király évek óta az egyik legsikeresebb rendezvény.

Zirc 12 km, ahol megnézhető az Apátság, a Könyvtárral, és a Természetvédelmi múzeummal, valamint az Arborétum óriási ezeréves fáival, különleges növényekkel. Bakonynána is kb. 12 km, ahol a Római-fürdő szurdok szép kirándulóhely.
Csesznek a szívem csücske, a falusi emberek szívélyesek, vendégszeretők, sokféle teljesítménytúra átfut a falun. Most éppen a Cuha 50, és 35 km-es távjai érintették a falut, ahol jómagam pontőr szolgálatot teljesítettem, de a Bakonyi Mikulás túrák kiinduló és érintőpontja szintén a falu.
A teljesítménytúrákat az alábbi honlapon lehet megnézni: www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu/
A Cseszneki nyár programjai: www.csesznekinyar.hu/
A falu vendégházait megtaláljátok: www.csesznek.hu/ honlapon.
(Ajánlom a Kovács-ház és Aranyos patak vendégházat, ahol a házigazdák különleges kemencés csülökkel, saját borukkal tudnak kedveskedni a vendégeiknek. www.aranyospatakvendeghaz.hu/)
Ezúttal az alábbi túraútvonalat jártam be barátaimmal: Csesznek- Ördögárok végig a piros sávon – majd átváltva a zöld sávra – Gézaháza pihenőhely – Kőárok – Csesznek. Az út két szurdokot foglal magába, hossza 13 km, szintemelkedés kb. 350 m. Sajnos az Ördögárokban ezúttal a nagy melegek miatt egy csepp víz sem volt, tavasszal és ősszel sokkal látványosabb, igaz némileg nehezebb is a szurdok végigjárása.
Örvendetes hír, és tapasztalás, hogy a két évvel ezelőtti rettenetes vihar által elpusztult Ördögárok mászólétráját a természetkedvelő falusi önkéntesek kijavították, acélsodronyokkal, lépcsőkkel tették járhatóvá az Ördög-gátat, és a szurdok több részén falépcsőket készítettek a partoldalba. A kidőlt fákat szétfűrészelték, így az utat könnyen járhatóvá tették.

A falu Győrből, Veszprémből, Pápáról és Székesfehérvárról nagyjából egy óra altt elérhető, ajánlom figyelmébe a romantikára vágyó pároknak, kisgyermekes családoknak, és nyugdíjasoknak egyaránt.

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony