Szalonnás rizottó

Ha húsmentes kaját akarok, sokszor készítek rizses ételt. Ezúttal üres hűtő mellett kellett alkotnom, ezt sikerült az otthon lévő alapanyagokból, amik a következőek voltak:
rizottó rizs (két kis csészényi) két sárgarépa, egy vastag szelet kolozsvári szalonna, tyúkhúsleveskocka, só, bors, olívaolaj, egy darabka parmezán. A répát kis kockákra vágtam, és a leveskockával együtt feltettem főni egy liter vízbe. A szalonnát pici kockára vágtam, pici olíva olajban megpírítottam, majd rádobtam a rizst,és azzal tovább pirítottam (épphogy a rizs picit kifehéredjen) sóztam, borsoztam, aztán elkezdtem meregetni rá a leveslét.
Amikor beitta, megint meregettem, mindig úgy, hogy jól ellepje. Közben a répa is megpuhult, és a maradék lét répástól ráöntöttem a rizsre. Nem baj, ha kicsit tukmákos, pont úgy jó. Azt még másnapra a rizs úgyis beissza. Már ha marad belőle. 🙂 Amikor puha a rizs, kész, le lehet zárni a lángot alatta, és belereszeltem egy kis darabka parmezánsajtot. Mindent összekevertem, és így forrón tányérra mertem, majd a végén megöntöztem olívaolajjal.
Az olaszok fehér bort is öntenek a rizottóhoz, aki szereti kipróbálhatja, nekem anélkül ízlik.

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony