Gyepükaján templomromja

A tanúhegyek túra másnapján Gyepükajánról indult egy túra, amin már nem akartam részt venni, de a közelben lévő templomromot mindenképpen szerettem volna látni. Így elsétáltam a túrázókkal a falu végétől kb. 3 km-re lévő romig, aztán vissza, és mentem Sümegre várost nézni. A templomrom még így romjaiban is szép látvány, közepén álló hatalmas fa meghatározó a képeken. Az egykori Nagykeszi település XIII. századi templomának romja írásos említése 1230-ból való. Később Szentkirálykeszi néven említik, és tartják nyilván. 1548-ban már pusztaként szereple, tornya védelmi jellegűre lett kialakítva. A földszint ablaktalan, az emelteken pedig lőrés szerű ablakok vannak. Védelmi jellegre mutat az is, hogy a hajó és a torony közötti átjárás hiányzik a földszinten, így a toronyba az első emeltről lehetett bejutni.

A karzat a kegyúrak helye volt. A templom kör alakú kerítőfalának nyomai jól kivehetőek. Szerencsére láthatóan állagmegóvást hajtottak végre a romon, friss téglafalazások helyei látszanak.
A rom megtekintését gyűjtőfüzetben igazoltam, így szép kitűzőhöz juthatok. A kiírás megtekintehtő a http://www.turabazis.hu/ oldalon, Dunántúli templomromok cím alatt.
Gyepükaján egy kicsi falu Sümeg mellett, gyermek koromban még volt víz abban a patakban, aminek ma már csak kiszáradt medre felett haladtunk át a hídon. A patakban meleg víz folyt, télen is gőzölgött, apró kisbékák otthona volt környéke.  Következik Sümeg.

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony