Sümeg a barokk kisváros

Sümegről mindenkinek a hegycsúcson álló vár jut eszébe, – amiről már én is írtam – de maga a kisváros is takargat remek látnivalókat. A nyáron megújult a kis belvárosi rész, ápolt, gondozott növényekkel beültetett kis belső tereket találunk.

A képen látható Scotti ház hangulatos étterméről Ákody Zsuzsa: Zazi c. könyvében olvastam, sajnos nem volt módom most kipróbálni. A térre a Kisfaludy Sándorról elnevezett gimnázium szépen felújított épülete mellett jutunk el.

A régi patinás épületek szépen megújultak, a gimnáziummal szemben szintén Kisfaludyról elnevezett hotel-étterem együttest és cukrászdát találunk. (Az éttermet kipróbáltuk, közepes színvonalú hely, aránylag olcsó árakkal, friss egyszerű magyaros ételekkel. A kiszolgálás viszont figyelmes!)
Amint a belső térre érünk, rögtön meglátjuk a templomot, és a hozzá kapcsolódó kolostort, és ami a legszebb itt, a Püspöki Palotát. Igazából ezt terveztem megnézni, az épület gyönyörűen fel lett újítva, és mögötte a meredek várheggyel igazán fantasztikus látványt nyúj.

A palotában jelenleg múzeum működik, keddtől szombatig 9-17-ig, vasárnap 10-18-ig tart nyitva, a belépő 1250 Ft. Mivel nemigen volt rajtam kívül kiránduló, a belépő mellé nagyszerű idegenvezetést is kaptam, így sokkal érdekesebb lett minden kiállítás. A palota belső udvaros, négy szárnyból álló épület nagyon harmonikusan simul a vároldalhoz. A korábbi, szerényebb kúriát Padányi Bíró Márton veszprémi püspök emeltette, s mikor végleg ide költözött, nagyvonalú, reprezentatív lakhelyet álmodott meg magának.
A napjainkban megújuló épület legszebb része a hozzá tartozó Kápolna, mely 40 évig be volt falazva, még az ablakok is feketére voltak festve. Most teljes pompájában látható, az emeleti ablakokból pedig még szebb, mint lentről.

A kápolnában eredeti berendezést találunk, mennyezetfreskóját stukkódíszeit Antonio Orsatti készítette, a falakat Vogl Gergely olajképei díszítik.
A kápolnán kívül számos helységben láthatóak reprezentatív belső díszítés nyomai, ebből is gondolható, Padányi utolsó éveit meglehetős gazdagságban, pompában kívánta tölteni. Könyvtára hatalmas volt, jelenleg az állagmegőrzés miatt Budapesten őrzik könyveit. A palotában copf és klasszicista jeleket is találhatunk, de a provinciális barokk stílust képviselő alkotás nem csak szűkebb környezetében, de a magyarországi barokk művészet egészében is figyelemre méltó.
A palotában jelenleg több kiállítás is megtekinthető, a nyolcak képzőművészeti, azaz festménykiállítása, vadászati kiállítás, és egy Csabrendeki üvegművész kiállítása. A “Nyolcak” művészcsoport Párizsban tanult művészei közé tartozik Feszty Árpád, Czóbel Béla, Pór Bertalan, Márffy Ödön, akik ismertebbek szerintem. Czigány Dezsőről még sosem hallottam, de szép alkotásait láthattam, s a művészről, mint zseniről rémes történeteket ismertem meg. Első felesége “véletlen”  balesetben halt meg, a második a Dunába esett. A harmadik feleségét, gyermekét, és unokáját viszont ő ölte meg, így a nyomozás az első két halálesettel kapcsolatban is megindult. Hiába, a zsenit és őrültet nagyon vékony mezsgye választja el.

Horváth Márton üvegművész csodás munkái is nagyon tetszettek, a vitrinekből szinte mindent szívesen hazahoztam volna.

A palota néhány helységét igyekeztek korhű bútorokkal berendezni, nagyon méltányolom a törekvést, és biztos, hogy később újra megnézek mindent alaposan. A honlapon bővebben lehet tájékozódni: http://www.puspokipalota.hu/
Említésre méltó még a Püspöki palota mellett lévő Sarlós Boldogasszony Ferences Kegytemplom és a hozzá tartozó kolostor.

A Széchényi György alapította ferences rend már 1649 óta jelen van a városban. Ma 3 barát él a templom melletti kolostorban.

A tér túlsó oldalán, a Scotti házzal szemben találjuk a Kisfaludy Sándor Múzeumot, melyről holnap olvashattok.

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony