Kisfaludy Múzeum Sümeg

A múzeum épülete Sümegen a Püspöki Palotával és a Ferences Templommal átellenben található. Mivel annyira ajánlották a Püspöki Palotában, hogy érdemes megnézni, gondoltam benézek, mit veszíthetek. 500 Ft volt a belépő, és igazán megérte.

 Már belépéskor kedvesen fogadtak a hölgyek, és személyesen vittek körbe némi idegenvezetéssel a múzeum épületén. Ez a barátságos, odafigyelő magatartás máris kedvet csinált a múzeumhoz, csak dícsérő szavakkal illethetem mind a látottakat, mind a személyzetet. A kúriaszerű épületet a 17. század végén a Sándorffy család építtette, a költő “anyósa” volt Sándorffy Julianna, így házasság révén került családi tulajdonba.
Kisfaludy Sándor itt telepedett le ifjú feleségével Szegedy Rózával. Ezt a házat, haláláig meg is tartotta. Bevallom csakis a Badacsonyi Kisfaludy ház kapcsán hallottam mindkettőjükről, ezért is volt jó ez a múzeumi látogatás, hogy többet megtudjak erről a híres emberről.

A ház később püspöki tulajdonba került, mivel az írónak nem voltak leszármazottjai. A képen az emlékkiállítás szép részletét láthatjuk, az író eredeti íróasztalával, melynek közepén faberakással látható a neve. Kisfaludy több nyelven beszélt, irodalmi munkásságával mégis az anyanyelv ápolását szolgálta. Egy olyan korban, amikor a hivatalos állami nyelv a német volt, az egyházé pedig a latin, ez nem kis érdem.
 A múzeumban emlékkiállítása mellett láthatunk egy geológiai gyűjteményt, a Sümegi kerámia művészet bemutatását, valamint Egyházmegyei gyűjteményt is.

Szent Klárát ábrázoló faszobor, mely a ferencesek sümegi jelenlétéhez köthető. Ezen felül van egy Darnay emlékkiállítás, Dr. Szondy Isvánné – Lilike – emlékszoba, sok szép porcelán, gyönyörű szenteltvíz tartók és értékes üvegtárgyak.

Sajnos idő hiányában nem sokáig tudtam élvezni a szép múzeumot, de mindenképpen szándékozok visszatérni Sümegre, és szép napos időben ismét végigsétálni utcácskáin, gyönyörködni apró részleteiben is.

Az információkat a múzeum prospektusából lestem, de itt olvasható részletesen: http://sumeg.slyweb.hu/kisfaludy-muzeum
A múzeumban dolgozó hölgy blog oldalát is ajánlom figyelmetekbe, nagyon szép helyen lakik közel Sümeghez egy száz éves házba, és az ökoturizmusért dolgozik. Látogatókat is szívesen fogad. http://okomarika.blogspot.com/

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony