Szőcsénypuszta

Szőcsénypuszta nevét tavaly hallottam először, mikor Sávolyon jártam a barátaimnál. Akkor még nem írtam blogot, így nem tudtam megörökíteni a látott szépségeket. Mostani last minut Sávolyi utamon – amit a hirtelen jött fagyszabadságnak köszönhetek – viszont feltétlenül el akartam menni ismét Szőcsénypusztára, hogy mások is megismerhessék országunk e szépséges, ámde ismeretlen zugait.
Szőcsénypusztát már a középkorban írásos emlékek jegyzik, az 1200-as években középkori földvárat alakítottak ki a lakosság védelmére, ha nem is a törökkel, de a kisebb rablóbandákkal szemben.
Szőcsénypusztát a térképen Somogyzsitfa nevénél kell keresni, ugyanis ehhez a kis somogyi faluhoz tartozik. A Balatontól 18, Marcalitól 12 km távolságban, az egykori Véssey birtokon ma a Széchenyi Szakközép és Szakiskolát találjuk meg. Az iskola vadgazdálkodási és erdészeti technikusok képzése mellett többféle szakmunkást is képez. Hatalmas, 14 hektáros tanerdő, vadászterület és külön vadaspark is található itt, és a szépen felújított kastély, mely az iskolát szolgálja ki.

Miután a birtok Festetics, majd Széchenyi tulajdonban is volt, Véssey Sándor földesúr tulajdonába került, aki 1891-ben eklektikus stílusú kastélyt építtetett. A kastélyt angolpark veszi körül, ritkaság számba menő faállománnyal, és növényekkel. Körbe lehet sétálni, és meg lehet csodálni a bukszusokat, az öreg fákat, melyet az iskola tanulói példásan ápolnak, és tartanak rendben.

A parkon áthaladva elérjük az egykori középkori földvár sáncait, kis hidakon lehet továbbhaladni.A kis hidak,  növények még így a téli időben is látványosak, és nagyon romantikus, ahogy meglátjuk messziről a várhegyen lévő gótikus kápolnát.

Az árkokon és hidakon áthaladva felérkezünk a kápolnához, mely előtt az egykori földbirtokos parádés kocsisának állítottak emléket Gábriel arkangyal szobrával.

A szoborral szemben áll a kápolna, elején rács van, így be is lehet nézni. Oltárát borovi fenyőből készítették. Nagyon szép látvány, és a sétának semmi akadálya, bárki bejöhet, ha meg szeretné nézni ezt a szép kis helyet. Tavaly éppen iskolaszünetben voltam itt, de a kapu nyitva, a portás pedig beengedi a látogatót.

 A kápolna után továbbsétáltunk a gyönyörű fák között, és megnéztük a vadasparkot, ahol nagyon helyes állatokat láttunk, mangalicát, kecskét, dámszarvast, és őzeket is. Mindenütt látszik a tanulók keze nyoma, igazán jó ötlet volt itt erdészeti és mezőgazdasági iskolát alapítani. Az iskoláról itt lehet többet megtudni:
http://87.229.73.160/~szecseny/kollegium/tortenet.html
http://87.229.73.160/~szecseny/

A kirándulást még több Sávoly környéki kirándulás is követte, jön beszámoló a Holládi kápolnáról, és a befagyott Kis-Balatonról is.

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony