Látogatás a Korda Filmstúdióban Etyeken

Vasárnap egy kedves meghívásnak köszönhetően látogatást tehettem Etyeken a Korda Sándor Filmstúdióban. Az animátor vezette csoport először Korda Sándor életét bemutató kiállításra invitált minket, ahol halovány és enyhén téves ismereteimet javítottam. A három testvér:

Korda Sándor a brit filmgyártás alapító atyja, Korda Zoltán rendező-producer  és Korda Vince a Korda fívérek legfiatalabb tagja, díszlettervező, képzőművész. Mindhárman külföldön lettek ismertek és sikeresek, s míg én abban a tudatban voltam hogy Korda Sándor filmrendező 56-ban disszidált, kiderült, hogy ő épp abban az évben halt meg. Tehát a dolog sokkal korábbi volt.
A kiállítás másik érdekessége számomra, hogy Korda úr 5 évig London egyik öt csillagos hoteljében lakott, mert számára ez volt kényelmes. No meg hát meg is engedhette magának. Elve az volt, hogy aki milliomosként él, az előbb-utóbb az is lesz. (Talán meg kéne próbálnom)
A szobáját bemutató képek ill. az én fotóm élethűek, nekem nagyon tetszett a gardróbja. Több tucat fehér ing, több tucat szuper minőségű fekete cipő, stb.
 

A kiállítás bemutat számos híres embert is, akivel együtt dolgozott a Pusztatúrpásztóról származó okos fiú.

A kiállítás után a stúdiómunkákat mutatták be,  számos masinát, és optikai csalódást okozó trükköt láttunk, a motorozástól a víz alatti jelentek forgatásáig. Legjobban a távolságnövelő folyosó makett tetszett.
Megnézhettük még a Honfoglalás c. film szereplőinek ruhatárát, az alkotó életrajzával együtt.

Minden trükkös dolgot ki lehetett próbálni, ennek főleg a csoportban lévő gyerekek örültek, bár ők egy idő után rosszul tűrtők a majd két és fél órás vezetést. Ami nekem meglepő volt, hogy a film készítése előtt aprólékos tervező munkával minden díszletet megcsinálnak kis papírmakettekből, ami egy-két millió forint. Hát akkor még az igazi….

Nagyon érdekes volt a “zajszoba” ahol filmrészletet vetítettek, hang nélkül, és lehetett az eszközökkel hangokat komponálni. A lódobogás például kavicson két pár fél kókuszdió kopogtatásával készül. Az esőhang ezzel a fém hengerrel “készül”, amiben kavicsok vannak, és tekerni kell.

Láttunk rajzfilmkészítési technikákat, nagy kedvencem a Vuk volt a bemutató anyag.
Ezek után következett a szabadtéri bemutató, ahol az igazi filmdíszleteket lehett megcsodálni. A Borgiák c. sorozat díszlete a fantasztikus Római Szent Péter tér, a Colosseum, a szegénynegyed, stb. sajnos nem volt fotózható, mivel még folynak a forgatások, de nagyon élvezetes volt egy teljesen élethű várost láttunk.
A New York utca viszont megnézhető, bár a nagy hidegben nem voltam nagyon lelkes, majdnem egy órát töltöttünk kint. Érdekes volt a díszlet, “ezt látni kell” mondhatnám, de azért ízelítőül pár fotó is megteszi.
A sokak számára ismerős Hellboy 2. c. film hoteljét itt láthatjátok:

A bemutató tetszett, egyedi és érdekes, vagyis inkább látványos. A belépő nem olcsó, erről és a bemutatóról itt olvashattok bővebben:
http://www.kordafilmpark.hu/
Ajánlom figyelmetekbe, de ha lehet várjátok meg a tavaszt, sokkal jobban jártok. 🙂

 

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony