Az ötszáz éves Szegedi Ferences Templom és Kolostor

Szeged még egy szép nevezetességét megnéztük, az ötszáz éves Szegedi Ferences Templomot és Kolostort, mely a Pannonhalmi Bencés Főapátság után (ott decemberben jártam) Magyarország második legrégibb, ilyen jellegű épülegyüttese.
A gótikus templom elődje késő román stílusban már a 13. század elején is állt. Több átépítés után 1509. augusztus 5-én szentelték fel Havas Boldogasszony tiszteletére, ekkor van a templom búcsúnapja is.

A torony a hazai ferences templomok sajátossáai szerint a szentély mellett foglal helyet, mert így zsolozsmázás közben előírt harangozást egyidejűleg lehet elvégezni.

A templom boltozata hálózatos, téglából van, elődjével szemben, ami kőből volt. A templomnak csak egyik oldalán vannak ablakok, ahogy az a gótikus templomoknál szokásos. A templom mellé egy kolostor is csatlakozik, ottjártunkkor egyik novícia növendék nyitotta ki a templomot nekünk. Halkszavú, végtelenül kedves, okos tekintetű 19 éves ifjú volt, akinek annyi jóság tükröződött a szeméből, hogy az ember szívég egyből átmelegítette. Megtudtuk, hogy 6 évig tanulnak, addig van lehetőségük meggondolni hogy szerzetessé válnak -e.

A kolostor a török hódoltság alatt sem néptelenedett el, és a ferences rendház népszerűségét és a Havas Boldogasszony templom látogatottságát nagyban növelte a főoltárkép története, mely szerint a menekülő barátok 1552-ben a Csöpörke tóba rejtették, és 1640-ben egy török lovas megtalálta. Ezt az eseményt egy domborművön meg is örökítették.
A szegedi barokk világ legnagyobb művészi teljesítménye volt a templom rekonstrukciója. A templom belső berendezése teljesen a barokk ízlést tükrözi.
A főoltár – mely 17 m magas – két oldalán 17.-18. századi síremlékek látható. A kriptában nyugszik a török alóli fölszabadító ostrom során elesett De la Vergne francia tábornok, és számos osztrák tiszt.

A leghíresebb mellékoltár a Fekete Mária oltára, mely Juhász Gyulát is meghilette. A Fekete Mária c. versének sorai a kép mellett falrészen márványba vésve olvashatók.
A templom mindenképpen Szeged egyik látványossága, érdemes megnézni.

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony