Szécsény

A nógrádi vár után Szécsény volt a következő állomásunk, ahol a szépen felújított kastély és a Ferences Templom és Kolostor meglátogatása volt a cél. A Kolostorba óránként van vezetés, ami kb. 50 perces, 500 Ft-ba kerül, és előzetes telefonos bejelentkezés sem árt. Így sikerült a délután két órakor induló vezetésre bemennünk, ahol Ríz Attila ismertette az épület és a ferences rend történetét.

Fotózni nem lehetett, mivel működő rendről van szó, viszont szép képeslapokat lehetett vásárolni a templomról. El kell mondjam, ilyen szintű szakvezetést régen kaptam már műemlék épületben, hozzáértő, lelkes, kedves és szerény volt a fitalember, és olyan pontosan fogalmazott, hogy még akár a gyerekek, akár a történelmet egyáltalán nem ismerő emberek is megérthetik. Már csak ezért is megéri eljönni ide, de a látnivalók is tartalmas, szép élménnyel gazdagítanak. Az oltárok fából vannak, valaha Rákóczi is aludt itt, és még sok minden más érdekes dolgot tudtunk meg a templomról és a hozzá tartozó kolostorról. Feltétlenül ajánlom annak, aki erre jár, a pontos információkat itt tudhatja meg:
http://www.szecseny.ofm.hu/
A kolostor után a szépen felújított tér másik oldalán lévő Forgách kastélyba tettünk látogatást, ami ma múzeumként működik, 800 Ft-os belépővel. Igaz, nagyon tetszett a kiállítás, a végén úgy éreztem bőven megérte. A vártörténeti kiállítás, és Nógrád megyei őskori és új kőkori kiállítása mellett az éppen friss és aktuális “gróf Teleki László – az országgyűlés halottja” c.  kiállítást is megnézhettük, ami teljesen interaktív, nagyon szépen és izgalmasan berendezett kiállítás. Fotózásra itt sem volt mód, külön fotójegyet kellett volna venni, ami már sajnos nem fért be a keretbe. A kastélyépület barokk stílusú, a mellette lévő park természetvédelem alatt áll. Láthattunk enteriőrt is, szépen stílusosan berendezve, korabeli bútorokkal, izgalmas női lakosztályt. A sötétbordó tapéták, függönyök buja hatást keltőek, és hűen tükrözi az egykori főúri életet.
De mégis, a kiállítás legérdekesebb része az országgyűlés képviselője, Teleki László öngyilkossága, illetve az erről szóló kiállítás. A teremben fekete gyász-szalagok, középen koporsó, már megadják az ártatlan szemlélődőnek a hatást. Olvashatjuk a halálakor taláható pontos körülményeket, melyet a rendőrség írt meg, és érezhetjük az akkori reformkori emberen lévő nyomást is, külön álláspontja miatt.
Szécsényről még egy fontos dolog, ami a múzeumban tudatosult bennem ismét,  már egy másik, Rákóczival foglalkozó kiállítás kapcsán.
Az 1705-ös országgyűlés, melyet itt a kastélytól nem messze a Borjúpáston tartottak a Rákóczi szabadságharc idejént. A nemesség, 6 püspök, 36 főrend, és 25 vármegye képviseltette magát a sátorvárosban, akkor aludt Rákóczi a kolostorban.
Szécsény tehát fontos hely volt országunk történelmében, remélhetőleg a mostani szép városrekonstrukció sok túristát csalogat ide, és nem egy alvó kisváros marad, hanem egy izgalmas, felfedezésre váró hely.

A városról és látnivalóiról itt lehet többet megtudni:
http://www.szecseny.hu/index.php?Itemid=71&id=68&option=com_content&view=article

A múlt héten tehát a szécsényivel együtt három ferences rendi kolostorban is jártam, minő véletlen. És ebből kettő működő rend, ez is érdekes. Jó felfedezést mindenkinek, országunk kimeríthetetlenül érdekes.

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony