Jártál már Benczúrfalván?

Én jártam. Igaz, sosem hallottam róla még, de most mivel Szécsény felé kirándultunk, megnéztem a templomromos mozgalomban van -e valami errefelé. (A templomromos mozgalomról itt olvashattok:http://www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu/sites/default/files/turamozgalmak2011/Tovabbi_templomromok_rovid_ismerteto.pdf)
Volt egy templomrom, amiről azt írták a Szécsényhez tartozó Benczúrfalva temetőjében láthatóak a rommaradványok.
Elindultunk megkeresni, és ahogy a falu tábláját elhagytuk, én már ámulatba estem, annyira tetszett a kicsi, hegyek-dombok között megbúvó falucska fekvése. Maga a falu picike, pár szép és pár nem túl szép palócházzal, kisdombon fehértornyú templommal, egy domboldali régi temetővel, ahol megtaláltuk a templomrom maradványait, mely a középkori Dolány templomának romja.

A romtemplomos füzetből az is kiderült, ebben a temetőben nyugszik Benczúr Gyula festőművész, aki Mikszáth Kálmán tanácsára vett a faluban birtokot 1910-ben, és 10 évig alkotott itt. Halála után örök nyugalomra talált a Benczúrfalvai temetőben. Emlékét egy szép mauzóleum őrzi, melyet cseh származású felesége emeltetett.
Az eklektikus stílusú 1925-ben emelt mauzóleum Jánszkí Béla alkotása. A síremlék domborművét Stróbl Alajos készítette. Gyermekei, családja szintén itt van eltemetve.
Napjainkban a Szécsényhez tartozó, középkori eredetű falu, Benczúrfalva, de régi neve Dolány volt. Ez a szláv szó völgyet jelent. A falu környéke már időtlen idők óta lakott volt, közelében Árpád-kori úrtorony állt, ma már nincs nyoma. A török 1552-ben porig rombolta a települést. Dolány 1927-ben vette fel a Benczúrfalva nevet, az itt élt Benczúr Gyula után.
A falu elején megcsodáltam az egykori Benczúr kastélyt, mely a XVIII. században, barokk stílusban épület. Benczúr Gyula egykori műterme mellette helyezkedik el, s az egész egy kis dombon található. A kastély parkja védett ugyan, de elhanyagolt, az egykori szép kőedények, melyek virágtartóként szolgálhattak szana-szét hevernek a parkban. A kastély kapuja leláncolva, a vakolat mállik, kár a gyönyörű épületért.
Benczúr Gyula az egykori Wattay kastélyt vette meg, álmodni sem lehetne jobb alkotóhelyet, annyira szép a környék.  Halála után a szomszédos épületben lévő műtermet évtizedeken keresztül id. Szabó István szobrászművész használta, jelenleg fia, ifj. Szabó István műterme taláható itt. Ottjártunkkor az épület zárva volt, de az udvarban kész és félkész szobrokat láttunk. Benczúr Gyuláról annyit tudtam meg az interneten utána olvasva, hogy a magyar akadémikus történeti és portréfestészet legnagyszerűbb művelője volt. Én egyetlen képét sem ismerem, de a nevét hallottam már. Így, hogy láttam hol élt, és hol halt, biztosan megmarad emlékezetemben.

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony