Zellerkrémleves és rizsfelfújt meg ebéd előtti kocogás

Ma három ételt főztem, jelen pillanatban úgy tele a pocakom, hogy alig bírok szuszogni. Zellerkrémleves, könnyedén angol zellerből, készen vásárolt levesbetéttel, igazi szalonnás lecsó, majd rizsfelfújt készült a konyhámban. Vegyük sorjába a dolgokat. A zellerkrémleves angol zellerből készült, összedaraboltam egy fél csomagnyit, és egy nagy krumplit. Sós vízbe tettem főni, borsot tekertem rá. A víz, épphogy ellepte. Amikor puha lett, összeturmixoltam, egy főzőtejszínt öntöttem hozzá, és sok szárított zellert morzsoltam a tetejére.

Egyszerű, finom és nagyon gyorsan elkészült.
Amíg fődögélt, a rizskoch alapját is összeraktam. 20 dkg megmosott átválogatott rizst feltettem 8 dl tejben főni. Előtte pici vízzel kiöblítettem a lábost, hogy ne ragadjon le. Csipetnyi sót, és egy vaníliás cukrot tettem bele. Igazi vanília jobb lett volna. Közben figyeltem, és miután felforrt, közbe-közbe egyet kevertem rajta, hogy ne ragadjon le az alja.
Ezalatt összeaprítottam néhány paprikát, pár fej hagymát, egy csokor zöldhagymát, és összekockáztam két szelet füstölt szalonnát is. A szalonnakockákra vágtam még két szelet sonkát, pirítgattam, majd a hagymákat is hozzátettem. A paradicsomokat forró vízbe dobtam, lehúztam a héját, és vártak a sorukra.
A rizs fődögélt. A lecsóhoz a hagyma pirult, az apróra kockázott paprikákat is rátettem, és még egy fél padlizsánt is összekockáztam hozzá. Só, bors, pirospaprika, pici vegeta került a tetejére, és egy deci vízzel felöntöttem. Még két gerezd fokhagymát is hozzávágtam, aztán fedő alatt pároltam. Hamarosan a paradicsomokat is beletettem, és a lecsót késznek nyilvánítottam.

 
 A rizs megfőtt. Hideg vízbe állítottam az edényt, hogy a rizs kihűljön, és elmentem kocogni. A hétvégi – most ünnepi – kocogások reggel történnek, de ma esett az eső, ezért délre tolódott a 4-5 km-es futóadagom. Miután végeztem, folytattam az ebédet, már csak a rizst kellett összeállítanom.
Előzőleg kivettem a vajat a hűtőből, és 3 dkg-nyit kikevertem 5 evőkanál cukorral, és három tojás sárgájával. Ezt a krémet összekevertem a kihűlt rizzsel. A 3 tojás fehérjét habbá vertem, és óvatosan azt is hozzákevertem. Egy tálat kikentem vajjal, és megszórtam zsemlemorzsával. Ebbe került a massza, és még 20 percre sütőbe kellett dugni, 200-majd 250 fokon.
Finom lett, málnaöntettel ettük.

A bejegyzéseim megint összegabalyodtak, mert először főztem, aztán kocogtam, majd befejeztem a főzést, és utána mentem gumicsizmában Iszkaszentgyörgyre sétálgatni. Csak azért ez a bejegyzés is, hogy ne csak a bakancs legyen előtérben, hanem a fakanál is.

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony