Régi magyar bányavárosok II. Körmöcbánya

Körmöcbányára kalandos úton jutottam Selmecről, a kb. 45 km-es útszakaszon hatalmas hó volt, talán egyszer látta hótoló. Ennek ellenére élveztem a hegyi utat, majd a vadregényes folyóvölgyet, ahol az út haladt végig. A hegyi szakasz után jól járható főúton közelítettem meg Körmöcbányát, ahol szintén hófehér lepel takarta a várost.
A városkát még őrzi az egykori várfal, így az autót – szombat dél lévén – az ingyenes parkolóban hagyva átléptem a városkaput.

 Csodálatos hólepte főtérre érkeztem, nagyjából négyzet alakú, közepén Szentháromság szoborral. A házacskák szépen felújítva, színesen, kéken, zölden, pirosan tükrözik az egykor híres bányaváros napjait.

Körmöcbánya az egykori Magyar Királyság legjelentősebb bányavárosa volt, ahol aranyat bányásztak. S nem csak bányásztak, aranypénzt is vertek a híres, ma is működő 700 éves pénzverdében.
A várost sziléziai és német telepesek alapították a XII. században. Mai neve: Kremnica.
Története hosszú, röviden álljon itt annyi, hogy a Károly Róbert alapította pénzverdében verték a híres magyar aranyforintot, melyet körmöci dukátnak is neveztek. A szabad királyi bányavárosi jogokkal rendelkező város vámmentességgel is rendelkezett, heti vásárokat tarthatott, így fénykorát élte ez idő alatt.
A husziták ellen védekezve épült a városfal, helyt is állt, bár a város később leégett. Történelmének minden pillanata a magyar történelem része.

A Pénzverdét nem kellett keresni, a főtér egyik szép épületében található a Múzeum. A belépő 4 EUR körül van, mellé audio-guide készüléket kaptunk, és a kiállítás anyagáról magyarul hallhattunk részletes és pontos vezetést. A pénztárnál 0,6 EUR ellenében saját magunknak is verhetünk pénzt.
A Múzeum rendkívül interaktív, látványos, és nagyon modern. A pénz történetét, a pénzverést a római kortól kezdve  nagyon szép érmékkel mutatja be három emeleten keresztül. Örömmel fedeztem fel a magyar pengőket, tallérokat, és mindenféle papírpénzt.
Sajnos fotózni tilos, de a ma is működő Pénzverde a világörökség része!
Körmöcbánya ugyanolyan hangulatos, hegyekkel körbe vett kis városka, talán csak étteremből, sörözőből van kevesebb.

A régi bányavárosnak stílszerű turistajelzése is van, ebből tudhatjuk, érdemes itt több napot eltölteni, a környező vidéken túrázni, kirándulni.

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony