Egy elfelejtett régi desszertet készítettem a minap. Túrós töltött zsemlét, mely aránylag gyorsan elkészül, finom, és leves mellé főételként, vagy desszertként is fogyasztható.
Hozzávalók:
4 db zsemle,1 cs. túró, 2 tejföl, 1 vaníliás cukor, 2 evőkanál kristálycukor, 1 tojás, 1 dl tej.
Elkészítés:
A zsemléknek levágjuk a kalapját. Kikaparjuk a belsejüket. Egy tálba öntjük a tejet, megmártjuk picit a zsemléket benne, hogy ne legyen teljesen száraz a külső héj. Nem kell eláztatni, éppen csak mártani.
A zsemlék belsejét egy másik tálba tesszük, hozzá keverjük a túrót, 1-2 kanál tejfölt, a cukrot, a vaníliás cukrot, és a felvert tojások habját, valamint a sárgáját is. Ezt a tölteléket visszatöltjük a zsemlékbe. Ha száraz lenne, tejjel hígíthatjuk, de óvatosan. Nem szabad folyósnak lennie. Töltelékállagú legyen. 🙂
A zsemlék kalapját bevonjuk tejföllel, betoljuk a zsemléket a sütőbe, nagy lángon ropogósra sütjük.
A maradék tejfölbe porcukrot keverünk, s mellé kínáljuk.
Carnuntum
Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük