Tündérek és boszorkányok

Még tartozom egy nagyon érdekes túra beszámolójával, melyet az ősszel tettem. A túramozgalom füzete kissé késve érkezett meg, én pedig pontos adatokat akartam nektek írni.
Tehát: A túramozgalom füzete beszerezhető az alábbi címen: Szádeczky-Kardoss Géza, 1181 Budapest, XVIII. Csontváry u. 39. VII.19. 1198 Ft.
A füzet szép történeteket, tündérekre és boszorkányokra utaló dolgokat tartalmaz, olvasgatni is érdemes. No persze most itt túrákról írok, így bele is kezdek.
A mozgalom egy nap alatt teljesíthető, kicsit autózni is kell hozzá, de van benne gyaloglás is, mert a felkeresendő helyeket gyalog közelítjük meg.
Négy helyet kell felkeresni, mindegyik a Balaton végénél, Keszthely környezetében található. Én, aki már sokszor sokfelé túráztam, csak bámultam, hogy milyen csodás helyek ezek, és itt járok jártam a környékben, és nem tudtam róluk. Szóval nagyszerű élmény mindegyik.

Elsőként a Gyenesdiás feletti Ló-hegy oldalában kerestük fel a Vadlán-lik barlangot. Érdekes, ritka természeti különlegesség, a hozzá vezető gyalogösvény jól jelzett, és a házaktól, lakott helytől csak néhány lépés. Nagyszerű hely, nagyon tetszett, s még egy bányát is megnézhetünk közben.

Következő felkeresendő hely a Vállus melletti Vadlány-sziklahasadék,  mely a kék túra útvonalán található, és igazából talán a Lepke túrán el is mentem mellette. Ez nem annyira látványos, viszont a környezete romantikus, és maga Vállus is egy édes kis hely. Keszthelytől nincs messze, zsákfalu, csendes, és harmonikus, erdőkkel körbe vett falu.

Következő felkeresendő hely a Púpos hegy aljában lévő Vadlány-sziklaeresz volt. Csodás természeti képződmény, bár kissé nehezen találtuk meg, érdemes volt keresni. Gyalog Zalaszántóról közelítettük meg.

Az utolsó és egyben legszebb hely a Kovácsi-hegy oldalában a bazaltutcában található Vadlány-barlang volt, melytől tényleg elájultam, annyira fantasztikus. Egyszer régen, jó 20 évvel ezelőtt olvastam róla, kerestem is, és most rájöttem, hogy egészen közel jártam hozzá. De akkor még nem voltak jók a turistajelzések, és az információ sem volt fenn a neten, hiszen net sem volt. De most mindent elolvashatunk róla, és érdemes is, mert a természetnek egyik ritka szépséges csodája. Szerintem nem sokan ismerik Magyarországon, pedig nagyon hangulatos, romantikus, és vadregényes. Igaz, figyelni kell, mert az óriási sziklák között bokatörő köveken lépkedünk, mígnem beérkezünk egy sziklafolyosóra.

Sok magas és érdekes bazaltképződményt látunk, de kialakított tűzrakóhely is van, igaz, nem mostanában volt karbantartva. Érdemes mindenképpen ide kirándulni, akár ennek a mozgalomnak a keretében, akár másként. Szerintem kiemelkedően szép látványossága az országnak, ahhoz képest viszont kicsi a reklámja, bár talán így marad meg szépnek, érintetlennek.

A Kovácsi-hegy Nagygörbőről közelíthető meg, jól jelzett úton. A felkeresendő helyek megközelíthetősége a füzetben részletesen le van írva.

A felkeresett négy helyen meg kell oldani a füzetben lévő feladatokat, beküldeni, és érkezik a szép kitűző. De a tündérek és boszorkányok titkait tovább lehet keresni, a Kárpát medence más tájain lévő tündérek és boszorkányok által lakott helyeken. Van tehát további fokozat, újabb izgalmak lehetősége.

Nagyon jó kis kiírás, szép igényes füzet, a túranap pedig nagyon élménydús, emlékezetes volt számomra.

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony