A Vörösiszap katasztrófa emlékhelyén

2010. október 4-én borzalmas tragédia történt, tele volt a hírekkel média, sajtó, minden. Az emberek szíve összeszorult, és sokan segítettek, összefogtak az áldozatokért.
Én, mint kíváncsi turista, ellátogattam a Kolontárra, az áldozatok emlékére létesült parkba. Talán már ez is katasztrófa turizmus? Igen, kíváncsi vagyok, és ott az emléktáblák és tárgyi “emlékek” között szörnyülködtem.

Más élőben még akkor is, ha ma már eltűnt a vörös szörnyedvény nyoma. Más élőben. Szívszorító, olvasni az emléktáblákat, a segíteni vágyó halott fiatalemberről, aki szó szerint az életét adta. A házikón, amit meghagytak, felhívásként, még nagyon jól látszik a vörösiszap nyoma. Majdnem az ajtó tetejéig ért. És mindent vitt. Most évek után élőben csak a nyomokat láttam, mégis borzalmas volt.

Tényleg az embert a hideg rázza, főként ha elolvassa ezt a táblát.

Az emberi hanyagság és kapzsiság természeti és emberi áldozatainak emlékére.

Szomorú, és remélem tanulságos.
Kolontár amúgy egy egyszerű kis falu, közel a Somló, lehet kirándulni a környéken. Ehhez hasonló emlékpark létesült Devecserben is, de bevallom őszintén, semmi kedvem nem volt a látottak után a környékben kirándulni. Valahogy magába száll az ember, és elgondolkodik, és szégyen ide, szégyen oda, én is azon voltam, hogy minél előbb elhagyjam a környéket.

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony