Variációk meggy lekvárra

Hétvégén túra nem volt, meggyszedés, magozás, lekvár főzés viszont volt.
Háromféle lekvár készült a konyhámban, s nem is azért írom meg a receptet, mert valami különleges, hanem hogy mások is kedvet kapjanak, mert nem nagy dolog, sitty-sutty és kész a lekvár.
A végeredmény pedig legalább olyan jó érzés, mint egy túra teljesítése.

Mindhárom lekvárfajtához azonos arányokat használtam, koronás befőző cukorral készítettem.
A 3:1 cukorhoz 1,5 kg meggy és egy fél kg-os befőző cukor szükséges. Összesen 13-15 percig kell főzni az anyagot.

Az üvegeket tetővel együtt kiöblítettem, majd a sütőbe tettem. Vigyázzunk, 100 fok fölött a tetőt vegyük ki, mert megolvad. Viszont így teljesen csírátlanítjuk. A forró üveget addig tartom a sütőben, míg a lekvár elkészül, és persze kesztyűvel fogom meg őket. Hagyjuk a tepsiben, és úgy merjük tele, akkor még maszatolás sem lesz.

1. Csokis meggylekvár

A 3 kg meggyhez, és 1 kg 3:1 koronás befőzőcukorhoz fél tábla nagyon jó minőségű étcsokoládét kevertem, apróra törve. Összesen 15 perc alatt elkészült, (a magozás jóval tovább tart) és forrón az üvegekbe töltöttem. Néhány percre fejtetőre állítottam az üvegeket, majd letakarva konyharuhával hagytam kihűlni. A meggyet egészben hagytam.

2. Vörösboros meggylekvár

1,5 kg meggy, 1 doboz azaz fél kg 3:1 koronás befőzőcukor, 1,5 dl vörösbor. Főzés 15 percig, majd még forrón összeturmixoltam. A többi ugyanaz, forró üvegekbe forrón töltjük, ruha alatt hagyjuk kihűlni.

3. Kardamomos meggylekvár

1,5 kg meggy,  1 doboz 3:1 koronás befőzőcukor, 1 fél mokkáskanál kardamom, főzés 15 perc, turmixolás, üvegbe töltés, felfordítás, kész.

Mindhárom fincsi igazi meggyízű, és a pici adalékoktól olyan íze van, hogy érezni, de nem jelentős. Mintha…. szóval nekem nagyon ízlik.
Végeredmény: 16 üveg lekvár, sikerélmény, és az az érzés, hogy lekvárt főzni jó…


Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony