Zirci Apátság Újratöltve

Zircen születtem. Ideje volt megnézni a felújított és Látogató Központtal bővített Apátságot. A tavalyi átadás óta készülök, most útban hazafelé a Papod hegyről éppen kapóra jött egy kis történelem és kultúra. Kombinált belépőjegy a Templomba és a Látogató Központba 1500 Ft, a Templom megtekintéséhez vezetés is jár.

Az épület nagyon impozáns, fehér és világos színeivel hívogató, nem éreztem egy csöppnyi nyomasztó hangulatot sem, mint általában a barokk templomokban szoktam. A falak belül is fehérek, rózsaszínnel és persze freskókkal kombinálva, ami tényleg jót tesz a léleknek. Valahogy jó érzés volt bent lenni, puha és meleg érzés, ami átjárja a szívet, s amire a nyüzsgő városban sosem találok rá.

Az idegenvezető hölgy halk-szavú, önkéntes, lelkesen mesél a történelmi viszontagságokat megélt Ciszterci Rendről.

Nem bocsátkozom hosszú leírásba, akit érdekel itt megtalálja az információt:
Az udvar is nagyon szép, tele virágzó nemes kakukkfűvel, és friss zöld gyeppel, öröm nézni.
A templom belseje csodálatosan szépen helyre lett állítva, régen jártam itt, még fekete volt a fal, szinte sötét, alig lehetett látni. Aztán a restauráláskor előkerült az eredeti fehér, és így lett ilyen szép és eredeti minden. Az oltárok mind fából készültek, aranyozott festéssel. Minden kézi faragás, ritkaság.
Az orgonából kettő is van, egy kicsi egy nagyobb, sajnos nem volt mód belehallgatni.

A kerengő belső udvara is szép, gondozott, mint minden az Apátság körül. A templom mögött a romkertben is van látnivaló, római kori maradványok, valamint egészen hátul az Arborétum, ezekre most nem került sor, hogy megnézzük. Nagyon szép a könyvtár, ami szintén vezetéssel látogatható, ingyenes, de be kellett volna jelentkezni.

A Látogató Központ új épületében egy negyedórás filmvetítéssel kezdődik a program, a ciszterek életéről, és az Apátságban élő és meghurcolt papokról. Érdekes, célratörő, nem unalmas egyáltalán. Ezután következett a “múzeumi” rész, mely modern érintőképernyős információs rendszerrel működik. A falon is ki van írva minden, magyarul, angolul, lehet olvasgatni.
Leginkább ez az idézet fogott meg, Szent Bernáttól:
Egyébként a Látogató Központ nekem egy kicsit száraz volt, jobb lett volna vezetéssel hallgatni, a modern informatikus rendszer nekem nem adja vissza a szó élményét. Összességében tetszett, nagyon is, érdemes megnézni, időt szánni erre a szép műemlékre.

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony