Előétel – pirítósra
Hozzávalók:
A paradicsomos változathoz:
5-6 db pici koktélparadicsom, só, bors, snidling, pár szelet finom sonka (én pármait vettem)
némi olívaolaj.
A gombáshoz:
25 dkg laskagomba, só, bors, petrezselyem, 0,2 dl tejszín, vaj a pirításhoz.
Cibatta, és 1 gerezd fokhagyma.
A paradicsomot apró kockákra vágom, hozzáadom a snidlinget, sózom, borsozom, olívával meglocsolom. Kész.
A gombát felcsíkozom, vajon pirítom, amíg a levét elfövi, só, bors, majd hozzákeverem az apróra vágott petrezselymet.
Amíg elkészül, megpirítom a cibatta szeletkéket. Mindet megkenem fokhagymával.
Ráhalmozom a paradicsomos és gombás cuccot. A paradicsomosra finom sonkát teszek.
Rosé bor illik hozzá.
Előétel:
Kacsamellsaláta
Hozzávalók: 1 kacsamell (az ára húzós) fél zacskó saláta, (jégsalátát és rukkolát kevertem) a csomag kicsi mozzarella golyó. Olíva a sütéshez.
Öntethez: só, bors, méz, balzsamecet.
A mellekről leszedem a zsírt, (a bőrt nem) majd vékony csíkokra vágva 10 perc alatt megsütöm forró olívában. Ezalatt előkészítem egy csinos tálba a salátákat, belekeverem a mozzarellát, majd a sült kacsamell falatokat is. Rákerül az öntet, és kész.
A rosé bor ide is remek.
Főfogás:
Rakott karfiol
Hozzávalók 1 kisebb karfiol, 40 dkg darált hús, 2 bögre rizs, só, bors, 2 tejföl, 1 tojás, a kis fej hagyma, olívaolaj, 1 mokkás kanál piros paprika, 5 dkg vaj, némi morzsa.
A karfiolt rózsáira szedem, sós forró vízben pár perc alatt félig megfőzöm.
A hagymát összevágom, olíva olajon megpirítom. Hozzá keverem a piros paprikát, ráteszem a darált húst, só, bors, pici vizet teszek hozzá, és 35-40 percig főzöm.
Miközben a husi fő, forralok vizet, a rizst megpirítom fehéredésig egy kis olajon, aztán felöntöm kétszeres mennyiségű – azaz négy bögre – forró vízzel. Sózom, és kb. 12 perc alatt kész. (a bögre 1 dl-es).
Egy jénai tálat kikenek vajjal, kimorzsázom, félre teszem.
A megfőtt rizst alulra beleöntöm, rá a készre főtt darált húst, majd rászedem a tetejére a karfiolrózsákat. Csinosan elrendezem.
A tojást kikeverem egy tálban a két doboz tejföllel, és a karfiolra kanalazom.
Sütőben pirosra sütöm.
Isteni. 🙂
Nem egy új recept, nem is új ötlet, csak azért adom közre, mert annyira egyszerű elkészíteni.
Hidegen másnap is szeretem.
Desszert:
Gyors vajas linzer körtével és dióval.
Hozzávalók: egy tante fanni édes linzertészta. (Ez maradék volt otthon, nem akartam hogy tönkre menjen, de jobb szeretek én gyúrni linzertésztát.)
Egy marék dió, két db érett körte, egy kanál méz.
A tésztát – mivel ki van már nyújtva – beleteszem a sütőedénybe. A maradékot rácsoknak használom.
Tíz percig elősütöm.
Eközben meghámozom a körtét, és felvágom szeletekre.
A tésztára rakom a körtéket, közé diót teszek. Mézzel meglocsolom. Ráteszem a tésztarácsokat.
Még húsz perc sütés. Kész. Finom. Kávé mellé remek.
Túrógombóc sütőben
Ezt a receptet Dolce vitától ötleteltem, valamelyik főzőújságból. Kis változtatás a saját ízlésemre, aztán íme az eredmény:
Hozzávalók: 2 doboz túró (én laktózmentesből készítettem) 2 doboz tejföl (szintén laktózmentes – és elbírt volna hármat is) vaníliás cukor, 10 dkg porcukor, 10 dkg búzadara (vagy kevesebb) pici só, 3 tojás. (kettő is elég) Pici vaj.
A gombócokat összegyúrom, (túró, némi tejföl, só, és búzadara) és hagyom pihenni fél órát. A tojások habját felverem, és hozzákeverem.
Egy kis vajjal kikenem a sütőedényt, és belerakom egymás mellé a gombócokat.
A tojások sárgáját összekeverem a tejföllel és porcukorral. Ráöntöm a gombócokra. Megsütöm.
Ennyi.
Nagyon finom.
Remek ötlet, nem kell főzővíz, sok mosogatás, stb. Egyszerűbb és finom.