A sok karácsonyi főzésből néhány fotót tennék közzé, és inkább csak ízelítőt szeretnék az elmúlt időszak hangulatából, és az okokat mutatnám meg hogy mitől is lesz a súlyfelesleg. 🙂
A kis üvegtálkákban remek kocsonyaízelítők készültek előételként:
A sütik is sütődtek, a gyümölcskenyér egyik sláger nálam:
Volt gombakrémleves karácsonykor az asztalon, sikere volt, szelíd és erdei vadgombákból készült.
Ennek a receptjét közreadom, mivel könnyen és gyorsan elkészíthető, és remek vendégváró.
Erdei gombakrémleves 12 főre:
1 kg csiperke gombát, és 30 dkg vargányát, (fagyasztóból) megfőzünk 1,5 liter vízben, sóval borssal fűszerezve. A gombákat cikkekre vágom. Amikor megfőtt, turmixolom, beleöntök fél liter tejszínt, és épp forralásig hevítem. Petrezselymet is lehet belevágni, majd levesbetéttel tálalni. (Természetesen kevesebb adag is készíthető, fele vagy negyede alapanyagból.)
Az erdei gombaleves másik variációja a tejfölös krumplis vargánya leves. Ez is készült a konyhámban, és nagy sikere volt a vendégek és család körében.
Tejfölös krumplis vargánya leves:
fél kg krumplit kis kockára vágunk, feltesszük főni. Só, bors, babérlevél, majd beleteszünk 15 dkg vargányát, mely jó, ha fagyasztott, és nem szárított. Amikor puha a krumpli, a gomba is megfő, vékony piros paprikás rántással berántjuk. Jól átforraljuk, és egy tejfölös habarást is teszünk bele. Azzal újra átforraljuk, vágott petrezselyemmel kínáljuk.
A finom leveseken kívül volt még sok süti. Kókuszgombóc, amit sütni sem kell, meggyel a közepén, valamint a nagy családi kedvenc, a dió.
Ezt a sütit egy évben egyszer készítjük a lányommal, mert egy egész délután kell a formácskákban sütögetni, több száz db sül, aztán készül hozzá a krém, és összeragasztva mintegy dió, olyan a formája. Nagyon finom, több napig eláll, és mutatós. A formákat örököltem, nagyon régiek, de nem akarok újakat, ettől mindig emlékszem a nagynénémre, akitől kaptam.
Ilonka néném még az Eszterházy kastélyban Géza-házán volt szakácsnő, és remekül főzött. Talán örököltem valamit a tehetségéből. 🙂
Gyúródeszkán a fél diócskák.
Itt pedig már összeragasztva, porcukorral meghintve, tálon.
A nagy ünnepi kaják köt szerepelt még az étlapomon rántott harcsa, majonézes, diós krumplival és salátával.
Majd az új év első napjaiban egy kímélő finomságot alkottam, grapefruit salátát.
Nem kell hozzá más, mint teljesen hártya mentesre megpucolni a grapefruitot, kicsi mézet tenni rá, és egy kis mentát vágni a tetejére.