Egy hét Zemplénben

Szabadságomat a Zemplénben, pontosabban Tokaj hegyalján töltöttem. A szálláshelyünkről mely Golop Kemencés vendégház volt, (http://golopvendeghaz.gportal.hu/) csillagtúraszerűen körbe jártuk a vidéket.
A részletekről külön-külön bejegyzést készítek, hogy a látnivalók elérhetőek legyenek mindenki számára. A reggelek továbbalvással, olvasással, nagy reggelivel indultak, aztán kiránduló program, majd bográcsozás, sütögetés, és végül a pálinka is előkerült.
Sokféle bort kóstoltunk, finomat is rosszat is, de erről majd később.
Éttermet ajánlani nem tudok, a vágyott étterem, melyre egész nyáron készültem, megtréfált bennünket.
Encsen az “Anyukám mondta” étterem, az ország egyik legjobbnak mondott vidéki étterme, velünk együtt szabadságolta magát.

De – bár a távolság tetemes – ki fogjuk próbálni mindenképpen.
Szálláshelyünkről a Kemencés vendégházról röviden: a négy napraforgó nem helyettesíti a négy csillagot. Takaros parasztház, kissé zsúfolt berendezéssel, sok porfogó aprósággal, néhány pókkal, de kényelmes ágyakkal. A fürdő kicsi és a zuhanyban nem folyik le rendesen a víz, viszont tágas wc van az udvarról nyílóan, és bizony ez is fontos szempont. A kert ápolt, a párnákra, nyugágyakra ráférne a felújítás, és hiányzik néhány tábla: “Fejre vigyázz” felirattal.
Magas férfiak jobb ha ragtapasszal készülnek, az alacsony ajtófélfák, és kerti kiülő emiatt balesetveszélyesek.
A házigazdák kedvesek, bár fájlaltam, hogy nem ők fogadtak minket. Barátaik viszont remek kemencés lángossal vártak a RózsaDomb vendégházban, de náluk borokat ne kóstoljunk!
Legalábbis ha minőségire vágyunk.
A kerékpárok használhatatlanok voltak, de a kilátás szép, a falu nagyon csendes, és a zsemleszerviz is remekül működött.
Golop egy picike falu a Világörökség részeként nyilvántartott Tokaji borvidéken. Bár a faluban nem túl sok szőlő van, a környéken mindenütt találhatók remek pincészetek.A falu kastélya éppen restaurálás alatt áll, sajnos nem látogatható. Néhány falusi vendégház, egy bolt, és egy kocsma, csend, és jó levegő, ennyi amit itt találunk. Ezelőtt még sosem hallottam a faluról, bár a szomszédos falvak Tállya, Rátka, általam is ismertek voltak. Golop a digitális csend faluja, wifi-internet nincs, teljes időnket a pihenésnek szentelhetjük.

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony