Az orosz konyha legjobb salátái

A márciusi főzőklub napon az orosz konyha ízei voltak a főszereplők. Virág Irina remek salátákat készített, recepteket is hozott, és egyik gyors salátát helyben készítettük el. A saláták, melyeket előételként fogyasztanak, nagyon nagyon finomak, egyszerűek és különlegesek, már otthon is kipróbáltam őket.
Fontos tudni, hogy böjti időszak van, ilyenkor nem esznek húst, inkább zöldségekkel töltik fel a vitaminkészleteiket, mellé jó kis szaunázások, és már készen is van a tisztítókúra, egészséges testtel várhatjuk a Húsvétot.
Az orosz ember régen azzal gazdálkodott amije volt, tél végén sok cékla, savanyú káposzta, sárgarépa, krumpli az ételek főszereplője. Nem lehetett ilyen bőséggel szezonon kívül is mindenféle zöldséget és gyümölcsöt kapni, és az egészséges étkezéshez hozzátartozik az is, hogy mindig szezonális ételeket fogyasszunk.
Jöjjenek tehát a főszereplő saláták, melyeket kóstoláskor pirítóssal fogyasztottunk, de természetesen előételek, illetve köretként is fogyasztják húsok mellé.
Az általános, amit mindig mindenhez mindenkor esznek, a fokhagymás, majonézes répa.
Fokhagymás majonézes répa
Hozzávalók: 1 db sárgarépa, 1 gerezd fokhagyma, két kanálnyi majonéz, só, bors, salátalevelek.

Elkészítés: Lereszeljük a répát, kinyomjuk a fokhagymát nyomóval, sózzuk, borsozzuk, majd hozzákeverjük a majonézt. Saláta levélbe teszünk egy kanállal, összehajtjuk, és bekapjuk.

Rizses halas saláta (a fotón a barna színű)

Hozzávalók:

Olajos halkonzerv, vagy tonhal (nálam rio mare) zöldhagyma vagy snidling, egy marék főtt rizs, 1 főtt tojás, só, bors, majonéz.
Elkészítése: A tojást és a rizst megfőzzük, kihűtjük. A kihűlt főtt tojást lereszeljük, összekeverjük a rizzsel, és az olajos hallal, melyről az olajat leöntjük. Sózzuk, borsozzuk, és két három kanál majonézt keverünk hozzá.

 

Főtt rizses surimi saláta

Hozzávalók: 1 cs. surimi, (tesco) egy kis doboz kukorica, egy marék főtt rizs, 2-3 koktélparadicsom, só, bors, 1 tojás, 1 kis fej hagyma v. zöldhagyma. A mártáshoz: majonéz, mustár, citromlé, bors, porcukor.
Elkészítés: A tojást és rizst megfőzzük, kihűtjük. Ezalatt elkészítjük a szószt, összekeverünk 2-3 kanál majonézt ízlés szerint a hozzávalókkal.
Összevágjuk a hagymát, és a kihűlt lereszelt tojást, rizst, és a surimit, valamint a lecsepegtetett kukoricát összekeverjük. Beleaprítjuk a paradicsomokat, sózzuk, borsozzuk, és megesszük.

Céklás saláta (fotón a jobb oldali piros színű, ami apróbb)

Hozzávalók: 2-3 db cékla, egy kisebb savanyú alma, 1-2 gerezd fokhagyma, egy marék darált dió, majonéz.
Elkészítése: A céklát megfőzzük, kihűtjük, majd lereszeljük. Az almát és a fokhagymát is hozzáreszeljük. Összekeverjük, majd majonézt adunk hozzá.

 

Vinegrett saláta

Hozzávalók: 2-3 db cékla, 1 savanyú alma,1-2 db krumpli, 1-2 db savanyú uborka, 1-2 sárgarépa, kb. 20 dkg savanyú káposzta, olíva olaj, mustár, citromlé, só, bors, pici cukor.

Elkészítés: Megfőzzük a céklát, krumplit, és a répát. Kihűtjük. Ha van spéci vágónk, minden adalékot azzal vágunk egyforma kockára, ha nincs, ügyeskedünk, hogy hasonló méretű kis kockák legyenek.
A főtt dolgokhoz keverjük a káposztát, szintén összevágva, majd az uborkát és almát is felkockázzuk.
Meglocsoljuk olíva olajjal. Elkészítjük a szószt, melybe mustár, só, bors, porcukor és citromlé kerül.
Ráöntjük a salátára, és egy éjszaka hagyjuk összeérni.

A mennyiségek azért nem egészen pontosak, mert függ attól, hogy nagy vagy kicsi a zöldségünk. Ezek a mennyiségek általánosan két fős adagok, de érdemes nagyobb mennyiséget készíteni, és az is fontos, hogy mindegyik nagyon finom másnaposan is, hiszen jobban összeérnek az ízek.

Grillcsirkés saláta

Hozzávalók: Egy grill csirke melle, féldoboz ananász konzerv, (kockázott) egy marék dió apróra vágva, 5 dkg mazsola, (előtte beáztatjuk az ananász levébe) 1 gerezd fokhagyma, és 2-3 kanál majonéz.
Összeállítás: A csirkemellet kis darabokra vágjuk, a diót is, összekeverjük az ananásszal, belekeverjük a beáztatott lecsepegtetett mazsolát, majd elkészítjük a fokhagymás (préssel kinyomott fokhagyma) majonézt, és mindent összekeverünk.
Rendkívül pikáns, finom salátát kapunk.

Virág Irinának köszönöm a recepteket!
Az alábbit Irina orosz salátáinak inspirációja alapján saját kútfőből és a hűtőben található dolgokból készítettem.

Halas rizses saláta

Hozzávalók: 2 doboz rio mare halkonzerv, 2 db koktélparadicsom, 1 nagy marék főtt rizs, só, bors, csilipaprika, snidling, majonéz.

Elkészítése: Megfőzzük a rizst, kihűtjük. Hozzá keverjük a halkonzervet, melyről előzőleg leöntöttük az olajat. Összekockázzuk a paradicsomot. Mindent összekeverünk, sózzuk, borsozzuk, egy fél csilipaprikát belevágunk, és egy pici csokor snidlinget is összevágunk hozzá. Majonézzel fogatjuk össze.
Nagyon finom, mint mindegyik, és egyszerű.

Még tart a böjti időszak, érdemes kipróbálni ezeket a finom és különleges salátákat. Vendégeink előtt is sikeresek leszünk ezekkel!

 

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony