Bántai Fenyves tó

Veszprém felé menet olyan sokszor megnéztem a Várpalota utáni táblát: Bántai fenyves tó hogy egyszer muszáj volt megnéznem. A fő úttól jó 5 km-t kell még befelé autózni aszfaltos úton, mire megtaláljuk a tavat. Eltévedni nem lehet, egyenesen odavisz az út.

Mint megtudtuk, horgásztó, a VERGA Zrt. kezelésében van. Egy sétát azonban mindenképpen megért.

Csodálatosan tiszta a vize, klasszul körbe lehet sétálni, végig széles ösvény van, és mindenütt padok asztalok csábítanak egy kis halfogásra. Életemben egyszer horgásztam, nem hagyott maradandó nyomot. Se a hal se a srác. De aki szereti, annak ez földi paradicsom.

 

A nevét bizonyára a tavat körbevevő fenyőerdőről kapta, egy pillanatra a Litván fenyők közé képzeltem magam. Ott láttam ilyen szép kis tavakat a rengeteg fenyőerdő között.

Ez a tó jelenleg egy háborítatlan természeti adottságokkal rendelkező vízterület. Ezen a területen a várpalotai szénbánya egy külszíni fejtést végzett és sikerült berobbantaniuk egy szép terjedelmi karszt forrást ami ezt a területet (9,5 ha) elárasztotta egy napon belül több mint 30 m -s vízszinttel (ez nem volt gyenge látvány). A víz közel 4 m átmérőjű sugárban tört fel a mélyből. A meder hihetetlen gyorsasággal tellett, minek következtében rengeteg munkagép, futószalag, konténerek stb. maradt a mederben a víz fogságában.
Több hektárnyi erdő merült víz alá mi csodálatos élőhelyet biztosít a jelenlegi halállománynak. A kezdetekben 1988-1990 közt már a vízből szép 30-50 dkg-s kárászok akadtak horogra (köszönhetően a közelben lévő horgásztavaknak és a madaraknak, illetve a lelkes gyerekeknek kik önzetlenül de jó gondolkodással hordták át a fogott kis apró halat a környező tavakból).
Intenzív telepítést a tó 1991-ben kapott, mikor a Bakony Metál nevű cég, majd az Erdészet kezelésébe került (amur 3-6 kg-s, ponty 1,5-5 kg-s, pisztráng 25 dkg-1 kg köztiek, süllő és csuka 1-3 kg. 1999-ben már hihetetlen).
Élményekkel gazdagítva tért haza az a horgász aki ismerte a tó mélységeit, és tudta hogy hol horgásszon.
A tó jelenleg is nagyon szép eredményekkel horgászható, de csak azok számára ki ismeri illetve feltérképezi a mélységeket illetve a törésvonalakat.
Pergető módszer állandó sikerélményeket biztosít a pergető horgászok számára, elképesztő mennyiségű csuka és egyéb ragadozó hal van jelen a vízben. –

Forrás://www.fishworld.eu/hu/vizek/fenyves-to

Karszt tó tehát rendkívül tiszta, csodás a vize. Sajnos fürdeni tilos benne, pedig csábító.

Végül majdnem ott ragadtunk horgászni, mert a kaput bezárták mire körbe értünk. Aztán sikerült egy horgásztól kulcsot szerezni, és hazajöttünk. Nagyon szép sétahely.

 

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony