Helló Világ! Irány Tata.

Tatát szinte mindenki ismeri. Ezt a bájos kis várost, a várat, az Öreg tavat, Cseke tavat, de kevesen tudják hogy van egy fantasztikus Fényes Tanösvénye. Tata a vizek városa, mindenütt karsztforrások törtek fel már a régmúltban is. Az ötvenes években a bányászat miatt szépen kiapadtak a források, aztán a kilencvenes évek után a természet magához tért. S mintha csak Csipkerózsika álomból ébredt volna, újra feltörtek a vizek, források. Van ahol 20-22 fokos meleg víz tör fel, így a csodás tanösvény télen is gazdag vízi világgal várja látogatóit.

Fantasztikus ahogy a teknőcök és madarak világát bejárhatjuk, végig fából készült pallókon, vagyis utakon korláttal. Van közben egy kilátó, ahonnan megcsodálhatjuk a vízben maradt égerfák gyökereit, majdnem mint a Gyilkos tóban.

A tanösvényen végig remek információkat szolgáltatnak a táblák, mindent megtudhatunk, a napi vízhozamról, ami egyébként elképesztő. Egy Budapestnyi népet meg lehetne itatni a források napi hozamából.

Sok sok forrás most is dolgozik, látható ahogy a víz feltör, bugyog, a kvarchomok pedig csillogóan száll alá és föl. Innen a tanösvény neve is: Fényes.

A belépő 1200 Ft egy felnőttnek, de van gyerek és családi kedvezmény. 10 órától nyitva. Kb. 1-1,5 km amit végig kell sétálnunk, és közben a szebbnél szebb tündérrózsáktól kezdve mindenféle szépséget láthatunk. No és vizet minden mennyiségben.

Ne hagyjátok ki, minden korosztálynak ajánlott, a gyerekek imádni fogják a lengőhidat, az idősebbek fotózhatnak, nézelődhetnek, és a természet egy kis csodás szeletét láthatja aki eljön ide.

Nemzetközileg védett hely, a Ramsari egyezmény szerint.

A tanösvényt már nem először jártam be, készült több bejegyzés is róla, más fontos és érdekes információkkal. Itt olvashatjátok:

https://bakancsesfakanal.cafeblog.hu/2016/02/01/fenyes-tanosveny-tatan/

https://bakancsesfakanal.cafeblog.hu/2016/08/17/teknocok-birodalma-tatan/

http://www.tataifenyestanosveny.hu/

Írjátok meg, nektek hogy tetszett, küldjetek fotókat. És kérdezzetek, kérdezzetek.

Helló Világ! Irány Tata.

Fotó: Jakab Erzsébet és Pánczél Ildikó

 

 

 

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony