Ha szezonja van, és szerencsénk is van, találhatunk vargányát az erdőben. Venni is lehet a piacon, de rémesen drága. És a szedés az igazi élmény. No persze 100 vagy inkább 110 százalékosan biztosaknak kell lennünk abban, hogy ismerjük a gombát.
A vargányát egészen kisgyerek korom óta szedem, Zalai nagyapám tanított az ismeretére. Minden formáját, lehetőségét, csínját-bínját megmutatta, és a sok sok év tapasztalat adja a 100 százalékos biztonságot.
Sikerült kéktúrám során Aggtelek környékén szednem néhány szem fiatal gombát, amit aztán alábbiak szerint készítettem el.
Hozzávalók 2 személyre: 4 szem közepes krumpli, 3-4 szem vargánya, fél doboz tejföl, só, bors, babérlevél, a rántáshoz piros paprika, olaj, liszt, egy kis petrezselyem.
A krumplit megpucolom, kockára vágom, és felteszem vízbe főni, kicsit több vízzel, mint ami ellepi. Sózom. A gombákat alaposan megmosom, tönkjét letisztítom a földtől, majd tűzforró vízbe beáztatom pár percre, utána pedig hideg vízbe lehűtöm, konyhai nyelven: blansírozom. Csak ezután vágom föl csíkokra, és dobom bele a levesbe. A tönkje is ehető, ki ne dobjuk. Borsot is tekerek rá, babérlevelet dobok bele (2 db) és hagyom főni. Amikor megpuhul a krumpli, (addigra gomba is biztos hogy jó) rántást készítek, és beleöntöm a levesbe. Ezután pedig egy kis pohárba tejfölt teszek, meregetek hozzá a meleg levesből, hogy ne legyen csomós, és úgy teszem hozzá a forró leveshez.
Összevágom a petrezselymet, kidobom a babérlevelet, még egyet forralom, és tálalom.
Nagyon jó kis vendégváró étel, sármja van.