Tejfölös vargányás krumplileves

Ha szezonja van, és szerencsénk is van, találhatunk vargányát az erdőben. Venni is lehet a piacon, de rémesen drága. És a szedés az igazi élmény. No persze 100 vagy inkább 110 százalékosan biztosaknak kell lennünk abban, hogy ismerjük a gombát.

A vargányát egészen kisgyerek korom óta szedem, Zalai nagyapám tanított az ismeretére. Minden formáját, lehetőségét, csínját-bínját megmutatta, és a sok sok év tapasztalat adja a 100 százalékos biztonságot.

Sikerült kéktúrám során Aggtelek környékén szednem néhány szem fiatal gombát, amit aztán alábbiak szerint készítettem el.

Hozzávalók 2 személyre: 4 szem közepes krumpli, 3-4 szem vargánya, fél doboz tejföl, só, bors, babérlevél, a rántáshoz piros paprika, olaj, liszt, egy kis petrezselyem.

A krumplit megpucolom, kockára vágom, és felteszem vízbe főni, kicsit több vízzel, mint ami ellepi. Sózom. A gombákat alaposan megmosom, tönkjét letisztítom a földtől, majd tűzforró vízbe beáztatom pár percre, utána pedig hideg vízbe lehűtöm, konyhai nyelven: blansírozom.  Csak ezután vágom föl csíkokra, és dobom bele a levesbe. A tönkje is ehető, ki ne dobjuk. Borsot is tekerek rá, babérlevelet dobok bele (2 db) és hagyom főni. Amikor megpuhul a krumpli, (addigra gomba is biztos hogy jó) rántást készítek, és beleöntöm a levesbe. Ezután pedig egy kis pohárba tejfölt teszek, meregetek hozzá a meleg levesből, hogy ne legyen csomós, és úgy teszem hozzá a forró leveshez.

Összevágom a petrezselymet, kidobom a babérlevelet, még egyet forralom, és tálalom.

Nagyon jó kis vendégváró étel, sármja van.

 

 

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony