Borkorcsolyák 2.

A hétvégi Molnár http://molnarborhaz.hu/ borkóstolóra ismét borkorcsolyákat készítettem a Borháló https://hu-hu.facebook.com/fehervarborhalo/ kedves hívására. A jól sikerült programon az alábbi borokat kóstoltuk, melyekhez alábbi falatkákat készítettem.

 

A Paulus gyöngyöző  mellé:

Avokádókrém

Hozzávalók: 2 db érett sötét avokádó, 1 lime, 2 dl görög joghurt, só, bors.

Elkészítés: az avokádó magját kiszedem, villával megtöröm, és a hozzá valókkal összekeverem. Nagyon könnyű, krémes állagú krémet kapunk, ami kellemes a hideg fehér borok mellé.

Prémium Zenithez:

Tonhalkrém

Hozzávalók: 2 doboz tonhal (riomare) só, bors, citromlé, vaj.

Mindent összetörünk villával. Fehér borokhoz nagyon illik.

Savignon blanc mellé

Fűszeres vaj

Hozzávalók: jó minőségű sós vaj (Lurpak) só, bors, kerti zöld fűszerek, 1 gerezd fokhagyma. A kerti zöld fűszer most kakukkfű, rozmaring és snidling volt.

Minden zöldet nagyon apróra vágunk, a fokhagymát nyomón átnyomjuk, és mindent összekeverünk a vajjal. Karakteresebb fehér borokhoz ajánlom.

Rajnai rizling mellé:

Padlizsánkrém

Hozzávalók: 2 db padlizsán, só, majonéz, 1 fej lila hagyma.

Elkészítés: a padlizsánokat grillen megsütjük, lehúzzuk a héját, fakéssel aprítjuk össze, és kihűtjük. Ha kihűlt hozzá keverjük a majonézt (tubusos) kb. 3 evőkanálnyit, nem többet! Sózzuk, és egy fej lila hagymát apróra vágva hozzákeverünk.

A hagymát nem ajánlják a borászok a bor mellé, de ehhez szükséges, és nem erőteljes.

Cserszegi fűszeres mellé:
Magyaros töpörtyűkrém

Hozzávalók: fél kg mangalica töpörtyű, só, bors, mustár, vaj, piros arany, szerecsendió, lila hagyma.

A töpörtyűt megdaráljuk, a hagymát apróra vágjuk, és mindent ízlés szerint összekeverünk. A vaj normál vaj, (laktózmenteset használok).

Ezerjó, és Prémium ezerjó mellé:

Csirkemájkrém

Hozzávalók: 1 kg csirkemáj, 1 üveg Molnár ezerjó, só, bors, kakukkfű, két fej vöröshagyma, egy kis üveg kacsazsír, 350 g mascarpone.

Elkészítés: A májat megtisztítjuk, ledaráljuk, a hagymát apróra vágjuk. Kacsazsíron megdinszteljük a hagymát üvegesre, (ne égjen meg!) sózzuk picit, majd bele a darált májat, kakukkfüvet, borsot tekerünk rá, és töltünk magunknak egy pohár bort. Amíg az ezerjót ízlelgetjük, a májat kevergetjük, ahhoz is öntögetjük a bort folyamatosan. Kb. 5 dl-t vesz fel. Ha kész, kihűtjük, félretesszük. Kiszellőztetjük a lakást. Másnap összekeverjük a hideg májat mascarpone sajttal, pici borral és utána fűszerezünk. Botmixerrel pépesre keverjük. Kiváló kísérője fehér és rosé boroknak, de vörösborhoz is megállja a helyét. A legkedveltebb borkorcsolyám. Üvegbe téve napokig eláll. A hozzá kevert bor lehet mindig más, és így mindig más karaktert ad a májasnak is.

Rosé gyöngyöző bor mellé:

Visszakóstolás mindenből ami maradt.

 

 

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony