A hétvégi Molnár http://molnarborhaz.hu/ borkóstolóra ismét borkorcsolyákat készítettem a Borháló https://hu-hu.facebook.com/fehervarborhalo/ kedves hívására. A jól sikerült programon az alábbi borokat kóstoltuk, melyekhez alábbi falatkákat készítettem.
A Paulus gyöngyöző mellé:
Avokádókrém
Hozzávalók: 2 db érett sötét avokádó, 1 lime, 2 dl görög joghurt, só, bors.
Elkészítés: az avokádó magját kiszedem, villával megtöröm, és a hozzá valókkal összekeverem. Nagyon könnyű, krémes állagú krémet kapunk, ami kellemes a hideg fehér borok mellé.
Prémium Zenithez:
Tonhalkrém
Hozzávalók: 2 doboz tonhal (riomare) só, bors, citromlé, vaj.
Mindent összetörünk villával. Fehér borokhoz nagyon illik.
Savignon blanc mellé
Fűszeres vaj
Hozzávalók: jó minőségű sós vaj (Lurpak) só, bors, kerti zöld fűszerek, 1 gerezd fokhagyma. A kerti zöld fűszer most kakukkfű, rozmaring és snidling volt.
Minden zöldet nagyon apróra vágunk, a fokhagymát nyomón átnyomjuk, és mindent összekeverünk a vajjal. Karakteresebb fehér borokhoz ajánlom.
Rajnai rizling mellé:
Padlizsánkrém
Hozzávalók: 2 db padlizsán, só, majonéz, 1 fej lila hagyma.
Elkészítés: a padlizsánokat grillen megsütjük, lehúzzuk a héját, fakéssel aprítjuk össze, és kihűtjük. Ha kihűlt hozzá keverjük a majonézt (tubusos) kb. 3 evőkanálnyit, nem többet! Sózzuk, és egy fej lila hagymát apróra vágva hozzákeverünk.
A hagymát nem ajánlják a borászok a bor mellé, de ehhez szükséges, és nem erőteljes.
Cserszegi fűszeres mellé:
Magyaros töpörtyűkrém
Hozzávalók: fél kg mangalica töpörtyű, só, bors, mustár, vaj, piros arany, szerecsendió, lila hagyma.
A töpörtyűt megdaráljuk, a hagymát apróra vágjuk, és mindent ízlés szerint összekeverünk. A vaj normál vaj, (laktózmenteset használok).
Ezerjó, és Prémium ezerjó mellé:
Csirkemájkrém
Hozzávalók: 1 kg csirkemáj, 1 üveg Molnár ezerjó, só, bors, kakukkfű, két fej vöröshagyma, egy kis üveg kacsazsír, 350 g mascarpone.
Elkészítés: A májat megtisztítjuk, ledaráljuk, a hagymát apróra vágjuk. Kacsazsíron megdinszteljük a hagymát üvegesre, (ne égjen meg!) sózzuk picit, majd bele a darált májat, kakukkfüvet, borsot tekerünk rá, és töltünk magunknak egy pohár bort. Amíg az ezerjót ízlelgetjük, a májat kevergetjük, ahhoz is öntögetjük a bort folyamatosan. Kb. 5 dl-t vesz fel. Ha kész, kihűtjük, félretesszük. Kiszellőztetjük a lakást. Másnap összekeverjük a hideg májat mascarpone sajttal, pici borral és utána fűszerezünk. Botmixerrel pépesre keverjük. Kiváló kísérője fehér és rosé boroknak, de vörösborhoz is megállja a helyét. A legkedveltebb borkorcsolyám. Üvegbe téve napokig eláll. A hozzá kevert bor lehet mindig más, és így mindig más karaktert ad a májasnak is.
Rosé gyöngyöző bor mellé:
Visszakóstolás mindenből ami maradt.