Szezonja van: kapros tökfőzelék mini fasírtokkal

Sokszor probléma hogy mit együnk és főként hogy mit főzzünk amikor 36 fok van odakint. Jó jó persze jöhet a hideg étel, hideg gyümölcslevesek, de azért néha vágyom valami könnyű meleg ételre. Tökszezon van, így a rántott cukkinik után egy kis tökfőzelék készült a konyhámban.

Jó dolog, hogy kertes házban van lehetőség arra, hogy az olajsütőt ne a lakásban használjuk, így az kellemesen hűvös marad, és nem lesz  ételszag sem. A tökfőzelék könnyű és friss étel, a fasírtokból pedig marad reggelire is.

Hozzávalók: egy kisebb spárgatök, sok sok friss kapor, só, bors, egy kis fej vöröshagyma, olaj, piros paprika, keményítő, tejföl.  Ecet opcionális.

A fasírtokhoz: fél kg darált hús, fél zsömle, 2 tojás, só, bors, őrölt kömény, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez. (hagyma nem kell)

A hagymát összeaprítjuk, olajban üvegesre pirítjuk, majd pirospaprikával megszórjuk. Magyarán pörköltalapot készítünk. Belekeverjük a nagyon apróra vágott kaprot. (A keményebb kaporszárat egy csokorba külön beledobtam, de azt ki is vettem fogyasztás előtt)

Lereszeljük a tököt, (miután lehéjaztuk, és kivágtuk a belső magvas részét) majd beleforgatjuk a pörköltalapba, sózzuk, borsozzuk.

Pici vizet önthetünk rá, de óvatosan, mert levet enged a tök. Amikor félpuha, még nem lottyadt, egy kis pohárba egy fél evőkanálnyi keményítőt vízzel elkeverek, és beleöntöm. Forr egyet, aztán belekeverek egy fél pohárnyi tejfölt. Ecet ízlés szerint.

A darált húst összekeverem a vízbe áztatott fél zsömlével, sózom, borsozom, őrölt köményt és két tojást teszek bele. Vizes kézzel apró gombócokat görgetek a tenyerembe, és belehempergetem őket a zsemlemorzsába. Forró olajban kisütöm.

Nagyon jó kis párosítás a friss tökfőzelék és a minifasírt. Én hidegen is szeretem. A tökfőzelék nagyon sok embernél – főleg férfiaknál – gumicica, nos ha jól el van készítve, garantálom hogy szeretni fogják.

Fontos még a tálalás, a kis fasírtgombócok kellemesen kísérik a tök gyengéd ízét. A kapor karakter szerepet kap, hát tálaljuk szépen, ízlésesen, így biztosan kívánatos étel lesz. Kínáljunk mellé kiflikarikákat, és egy kis fehér bort.

Elkészítési idő: 50 perc.

 

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony