Szezonja van: kapros tökfőzelék mini fasírtokkal

Sokszor probléma hogy mit együnk és főként hogy mit főzzünk amikor 36 fok van odakint. Jó jó persze jöhet a hideg étel, hideg gyümölcslevesek, de azért néha vágyom valami könnyű meleg ételre. Tökszezon van, így a rántott cukkinik után egy kis tökfőzelék készült a konyhámban.

Jó dolog, hogy kertes házban van lehetőség arra, hogy az olajsütőt ne a lakásban használjuk, így az kellemesen hűvös marad, és nem lesz  ételszag sem. A tökfőzelék könnyű és friss étel, a fasírtokból pedig marad reggelire is.

Hozzávalók: egy kisebb spárgatök, sok sok friss kapor, só, bors, egy kis fej vöröshagyma, olaj, piros paprika, keményítő, tejföl.  Ecet opcionális.

A fasírtokhoz: fél kg darált hús, fél zsömle, 2 tojás, só, bors, őrölt kömény, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez. (hagyma nem kell)

A hagymát összeaprítjuk, olajban üvegesre pirítjuk, majd pirospaprikával megszórjuk. Magyarán pörköltalapot készítünk. Belekeverjük a nagyon apróra vágott kaprot. (A keményebb kaporszárat egy csokorba külön beledobtam, de azt ki is vettem fogyasztás előtt)

Lereszeljük a tököt, (miután lehéjaztuk, és kivágtuk a belső magvas részét) majd beleforgatjuk a pörköltalapba, sózzuk, borsozzuk.

Pici vizet önthetünk rá, de óvatosan, mert levet enged a tök. Amikor félpuha, még nem lottyadt, egy kis pohárba egy fél evőkanálnyi keményítőt vízzel elkeverek, és beleöntöm. Forr egyet, aztán belekeverek egy fél pohárnyi tejfölt. Ecet ízlés szerint.

A darált húst összekeverem a vízbe áztatott fél zsömlével, sózom, borsozom, őrölt köményt és két tojást teszek bele. Vizes kézzel apró gombócokat görgetek a tenyerembe, és belehempergetem őket a zsemlemorzsába. Forró olajban kisütöm.

Nagyon jó kis párosítás a friss tökfőzelék és a minifasírt. Én hidegen is szeretem. A tökfőzelék nagyon sok embernél – főleg férfiaknál – gumicica, nos ha jól el van készítve, garantálom hogy szeretni fogják.

Fontos még a tálalás, a kis fasírtgombócok kellemesen kísérik a tök gyengéd ízét. A kapor karakter szerepet kap, hát tálaljuk szépen, ízlésesen, így biztosan kívánatos étel lesz. Kínáljunk mellé kiflikarikákat, és egy kis fehér bort.

Elkészítési idő: 50 perc.

 

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony