Zalában is van élet

A divatos helyeket tévé rádió internet reklámozza és a nép mint jól nevelt állat hosszú hétvégeken özönlik a Balatonra, és a wellness hotelekbe ahol lépni nem lehet az emberektől. Hangoskodnak tolakodnak és a nyaralásunk pihenésünk nem áll másból mint bosszankodásból. Lépjük át a kötelezőt, és hallgassunk csendet Zalában.

Előző bejegyzésemben már leírtam a szuper kis eldugott hotelt Bázakerettyén, ahol kényelemben lehetünk, finomakat ehetünk. Most lássuk mit is tudunk csinálni ha mégis a nyugalmat választjuk. Egy jó könyv a kézben, a kényelmes fotelban vagy a napsütötte teraszon, az erdő szélén oké, de aki kirándulni akar, az is talál kellemes helyeket.

 

Tormafölde csak egy köpés, és olyan jó kis vicces neve van. Pici falu, de szép kis aszfaltos út vezet fel a pincesorra, ahol a kilátóig mehetünk autóval. A kilátás pazar, szőlők, fügeültetvények, a távolban dombok, már látszanak Szlovénia hegyei. Madárcsicsergés, csend, jó levegő.

El is határoztuk hogy a többi kilátót is megnézzük a közelben. Egy pályázat kapcsán ugyanis több kis falu környezetében épült kilátó. Bár  nem ártana több gondot fordítani rájuk, de talán kevés a reklám, hát most itt adok nekik egy kis löketet. Ismerjék meg többen, járják be ezeket a szép kis helyeket.

Helyben Bázakerettyén is van egy jó kis kilátó, bár onnan csak az erdőket látni, de hangulatos, és szintén aszfaltos út vezet oda.

A harmadik kilátó Kistolmács falu szőlőhegyén található. A tóhoz úgyis el kell menni, akár fürdeni, horgászni is lehet. A kilátóhoz kavicsos út visz föl, jó messzire kell autózni, mire odaérünk.  Végig ki van táblázva, és elhagyott meg felújított pincék között vezet az út, mintha a világ végén járnánk. A kilátó, mint a többi hasonló, fából készült, kényelmes magasságú lépcsőkkel, nem tériszonyos, de elég magas ahhoz, hogy simán átlássunk Szlovéniába. Csodás a panoráma, és felülről a tó is más.

Ha már meguntuk a kilátókat, nézzük meg Szécsiszigeten az Andrássy-Szapáry kastélyt, mely vezetéssel 350 Ft-ért látogatható. A felújított részén turistaszálló üzemel, jó kis csapatépítő tréningeket lehet itt tartani. Bográcsozással, beszélgetéssel.

A földszinti termekben kiállítóhely is működik, de inkább falusi emlékeket és egy festmény hagyatékot láthatunk mint a kastély berendezéseit. Széthordták a háború után, ahogy több más helyen is. http://www.szecsisziget.hu/nevezetessegek/

Mégis hangulatos, érdekes a történet, kellemes az udvar, de leginkább az az energiát adó kő tetszett, ami a kastély előtt áll.

Ahogy idegenvezetőnktől megtudtuk, több is van itt a környéken, nosza el is mentünk hamar megnézni a másikat Gosztolára. Útközben megálltunk picit az erdő közepén lévő csodálatos tónál, szívtunk friss levegőt, szívtunk napfényt, hallgattuk halak csobbanását.

Az energiát adó követ a templom mellett megtaláltuk, megöleltük. Ha ad, hát adjon energiát, mindig jól jön. Nem messze, Lentiben is vannak ilyen energiapontok, ahol a földsugárzás nagyon erős, és ezáltal mi is gyógyulhatunk, töltődhetünk. Odaát a határon túl, Grad váránál van ilyen jó kis energiamező.

A csendes zalai falvakban megtalálhatjuk a kultúrát, a gasztronómiát, a természet közelségét, a vallási helyeket, igazából minden van itt, ami egy jó kis hétvégéhez, vagy akár egy hetes nyaraláshoz kell.

További tippjeim, előző írásaimból:

https://bakancsesfakanal.cafeblog.hu/2017/02/23/bazakerettye-tormafolde/

https://bakancsesfakanal.cafeblog.hu/2013/09/08/grad-vara/

A határ túloldalán egy szuper hely:

https://bakancsesfakanal.cafeblog.hu/2015/06/19/lendvahegy-cuk-borhaz/

https://bakancsesfakanal.cafeblog.hu/2016/04/29/orchideafarmon-szloveniaban/

 

 

 

 

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony