Boldog Mór és Hangyál Balázs találkozása augusztus 20-án – Pannonhalmán jártam

Hétvégén Pannonhalmán jártam, de ezúttal nem az Apátságba látogattam, hanem fölfedeztem a környezetét.

A faluban a régi várnál kezdtük a sétát, a sárga jelzés szépen fölvisz a dombra, az Apátság elé. Balra a gyógynövénykert, ami ingyen látogatható és hétvégén is nyitva, jobbra pedig dimbes dombos gyalogúton a Millenniumi emlékhely a Boldogasszony kápolna mögötte pedig  a Boldog Mór kilátó található.

 

A fölvezető út kényelmes, bár meredek, balra az erdőn át is sétálhatunk, másik irányból érünk az Apátság elé, vagy kitérővel a Viator étteremhez és látogatóközponthoz ballaghatunk. Erről már írtam, itt:

https://bakancsesfakanal.cafeblog.hu/2011/12/28/pannonhalman-kirandultam/

Az étteremről pedig még egyszer, itt:

https://bakancsesfakanal.cafeblog.hu/2012/01/01/viator-etterem/

A kilátóig vezető út szép panorámát kínál, Komárom irányába a sok szélerőmű, a Sokorói -dombság, Nyúl és Ménfőcsanak a másik irányba, ahol a Szurdik nagyszerű kirándulóhely. https://bakancsesfakanal.cafeblog.hu/2015/10/15/nyul-szurdik-tura/

Távolabb a Kőris hegy gömbje, a Cseszneki vár, és a Bakony hegyvonulata egyaránt jól látszik. Tiszta, napsütötte idő volt, kellemes szél, sok-sok kiránduló. A héten gyógynövényes programok és áldás volt itt, az augusztus 20-a szintén csábította a kirándulókat. Talán nem véletlen hogy pont ide húzott most a szívem, és ezen a szép napon ilyen szép helyen ünnepelhettem.

Harcot folytatok a tériszony ellen, ezért az idén minden kilátót megkerestem amit csak lehetett, jártam magas hegyekben, és magas építményeken. Küzdve a folytonos tér és iszony ellen, és lelkierővel elszántsággal bizony szépen javulok. Már szinte kapaszkodás nélkül tudok a magasban állni, tudok fotózni, nézelődni, de még sok munka kell ahhoz hogy élvezzem a magasságot.

No de kis volt az a Boldog Mór, akiről a 257 m-es hármas dombra épül fából készült kilátót elnevezték? Egyike volt azon szenteknek akik Endrét Székesfehérváron megkoronázták, tanúként aláírta a Tihanyi alapító oklevelet, érdemeit Szent István is elismerte. Hát így alakult hogy augusztus 20-án Szent István ünnepén  a Boldog Mórról elnevezett kilátóban jártunk. A dolgok végül mindig összeérnek. 🙂

http://www.katolikus.hu/szentek/1025.html

Visszatérvén a faluba, helyes kis üzletbe sétáltunk be, ahol az ünnephez méltóan Pannonhalmi bort vásároltam. Találtam egy számomra ismeretlen, de ígéretes borászt, kinek Látomás nevű borát éppen most kortyolgatom. A tramini, rajnai rizling, és szürkebarát házasítása kedvemre való volt. Hangyál Balázs borász pedig ezt írta a címkére:

“Látomás a valóságot, a képzeletet és az álmot tükrözi vissza.”

Lehet -e ennél jobb zárszó?

https://hangyalpinceszet.hu/

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony