Rántott leves buggyantott tojással
Mikor gyermekkoromban beteg voltam, (ahogy most is) anyu mindig rántott levest csinált, vagy húslevest, de azt inkább hétvégén. Állítólag az a jó a betegeknek, mert gyenge, könnyen emészthető, van benne egy kis kömény, ami segíti az emésztést, és persze folyadék. Ezt néha tojással dúsította, amit mai napig nagyon szeretek, akkor is ha nem vagyok beteg. 5 perc alatt elkészül, de tényleg maximum 10 perc. Finom, gyors, és nagyon olcsó is. Ma egy kis csavarral készült, ecettel lett savanyítva, és buggyantott tojással dúsítva.
Hozzávalók: 1 evőkanál zsír, 2 csapott evőkanál liszt, 1 mokkáskanál egész kömény, só, bors, pirospaprika, őrölt kömény, 2 evőkanál ecet, 4
db tojás, és 2 l víz.
Elkészítés: Egy kis fazékba tesszük a zsírt, és megolvasztjuk. Megpirítjuk benne az egész köményt, belekeverjük a lisztet, és rántást készítünk. Ha picit megbarnult, úgy kb. zsemleszínű, akkor belekeverünk egy teás kanál piros paprikát, és 1,5 l hideg vízzel felengedjük. A hideg víz fontos, nehogy összekapja a rántást.
Ezután ízesítjük őrölt köménnyel, kicsi őrült borssal, és legalább egy kávés kanál sóval. Forrásig várunk. Ezalatt egy másik edényben vizet forralunk, egy mokkáskanál sóval és egy evőkanál ecettel. A tojásokat megmossuk. Ha forr a víz, leütjük a tojást egyesével egy kis pohárba, és kanállal kavarunk a vízbe egy kis örvényt, abba beleöntjük a tojást. Pár perc forrás után szűrőkanállal kiszedjük. Így ismételjük meg mind a négy tojásnál.
Eközben felforrt a levesünk, a habját de legalábbis a felét a habjának leszedjük. Belekeverünk egy evőkanál ecetet. (Aki szereti babérlevelet is főzhet a levesbe, amit már a vízzel felengedés után bele kell tenni.) És már kész is.
Tálaláskor a tányér aljára tesszük a buggyantott tojást, és rámerjük a levest. Csodásan egyszerű és nagyon finom. Betegleves nem csak betegeknek.