Egynapos program Székesfehérvárra utazóknak

Ha szeretnéd felfedezni Székesfehérvárt, a királyok városát, és egy napod van rá, ízlésem szerint ajánlok látnivalókat, kipróbált helyet, ahol érdemes enni, ha pedig shopingoláshoz van kedved, arra is lesz módod. GPS nem árt.

Kezdjük mindjárt a megérkezéssel. Mivel általában 10 órakor nyit minden múzeum, akárhol laksz nem érdemes korán kelni. Ha mégis itt reggeliznél akkor parkolj le a Magyar Király szálló előtt, vagy az evangélikus templomnál, vagy a vasalóháznál lévő parkolóban. Vegyél jegyet, vagy gyere vasárnap, akkor ingyenes

A Tinta bisztró (Marosi Arnold u. 3.) már 8 órától nyitva van, ahol a finom kávét, ham and eggs vagy melegszendvics kellemes környezetben fogyaszthatod el. A reggelit friss finom dolgokból készítik, nem fogsz csalódni. https://www.facebook.com/tintabar/

Reggeli után a Fő utcán indulj el, több múzeum áll utadban, ezek közül választhatsz: http://szikm.hu/?lang=hu

Én a Fekete Sas patikamúzeumot választanám, (Fő u. 6.) ami 10 órától van nyitva, a belépő 500 Ft. Előtte még el fogsz sétálni a Mátyás emlékmű előtt is, ami Melocco Miklós alkotása, Mátyás Király születésének 500. évfordulójára készült.  Ha végeztél, kukkants be a  szemben lévő Nagyboldogasszony Nepomuki Szent János templomba. 

Ha továbbsétálsz a Fő utcán, szembe jön majd az Országalma, ami igazából már a város főterén (Koronázótér) található. Magyarország egyik legszebb barokk főterén állsz. Itt láthatod a Püspöki Palotát, a Polgármesteri Hivatalt, s ha kedved van egy jó kis könyvmustrára, a sarkon lévő három emeletes Alexandra könyvesboltba is benézhetsz. Meg fogod látni a Romkertet is, amit szintén érdemes megnézi de ha szeretnéd, akkor már előzőleg a Fő utcai múzeumépületben meg kell venned a jegyet.  http://szikm.hu/latogatas/romkert/terkep/

Ez egy órát is igénybe vehet.  Ha hozzám hasonlóan elég egy múzeum, akkor inkább ebédelni menj. Válaszd itt a Pátria éttermet. http://www.patriakavehaz.hu/ Itt találod a téren. Ha még egy kicsit sétálnál, menj tovább balra, (ne a Romkert felé) és a tér másik végén – ez már a Városház tér – egy nagy harangot látsz a földön, közben elhaladsz a lovas szobor mellett is.

Balra tarts, simogasd meg Kati néni orrát, http://turizmus.szekesfehervar.hu/latnivalok/kati-neni-szobra   és máris kiérsz a Piac térre, ahol a buszmegálló is található. (Az Alba Plaza bejárata is itt van, ha shopingolni lenne kedved – no de nem azért jöttél) Átmész a négysávos út túloldalára a járdán, még mindig balra tartva, 5 perc alatt eléred a Beat éttermet. http://www.beat.hu/

Ebéd után sétálj vissza, de most a Piac térnél ahol látod a városfalat, menj be a kis Megyeház közbe, és ott fordulj balra. Kellemes macskaköves utcán sétálsz fel (Megyeház u.) hamarosan meglátod az átkelést a Bazilikához.  Előzőleg megnézheted térképen is, de nagyon egyszerű, meg fogod találni. Ide mindenképpen érdemes benézni. Jobbra az Arany János utcán további múzeumok találhatók, de te menj el a (ha szembe állsz a Bazilikával) templom jobb oldalán a kissé elhanyagolt térre, és menj le a romantikus lépcsőn. A Hősök terére fogsz érkezni, ahol kis kávézó éttermet (Mauro) látod szembe. Jobbra a kapu alatt ha betérsz, a házak mögötti belső udvaron található az órajáték, kis kapuk alatt kiérkezve meg tudod nézni az Árpád fürdő szép épületét, és visszaérkezel a Hősök terére mindig balra tartva. Pár lépés után ismét a Koronázó téren állsz a Pátria és a könyvesbolt mellett.

Visszasétálhatsz autódhoz. (Aki busszal jönne, fordított sétát tehet, hiszen a buszmegálló is központi helyen van.) Számításaim szerint délután két óra körül járhat az idő, így érdemes egy sétát tenni a város külső részére. Aki romantikus várat nézne, annak a Bory várat ajánlom, http://bory-var.hu/ 1000 Ft a belépő, másfél órás program megnézni. Autóval a parkolás helyéről a Szekfű Gyula útra kanyarodsz, azon végig mész hosszan, már Berényi úttá válik, majd a Máriavölgyi úton találod a várat.

Ha nem érdekel a vár, inkább a sétát választod a zöldben, akkor a Mészöly Géza úton indulsz el (bal irány) és az út végén balra a Palotai útra fordulva el fogsz haladni a Pláza és a buszállomás mellett. Menj végig egyenesen, ez már Széchenyi út, átmész az aluljárón, a körforgalomban ismét egyenesen. Elhaladsz a Hotel Szárcsa mellett, és már ott is leszel a Sóstói Tanösvény bejáratánál, (Sárkeresztúri u.) ahol leparkolsz.  Jelenleg épp rehabilitációja folyik, tavasszal átadják új interaktív táblákkal együtt. 

http://www.bejarhatomagyarorszag.eu/szekesfehervar-zold-szigete-a-sostoi-tanosveny/

Mivel az izgalmas tanösvény tavaszig kiesett, helyette egy kellemes sétát ajánlok a Rózsa ligetben és a Csónakázó tónál. Ehhez a Mészöly Géza út végén ahol balra az uszodát látjuk, parkolót keresünk, mert máris jobbra mellettünk van a Rózsa liget, benne a Csitáry kúttal. Akár gyalog is ide sétálhatunk az autónktól, nem nagy távolság, időben kb. 10 perc. A parkban sok sok szép rózsát csodálhatunk meg, a Varga csatorna és Malom csatorna közötti területen. A kútból egészséges és finom vasas víz folyik, a város lakossága kannákkal jár ide vízért.

Tavaly készült el a Csónakázó tó rehabilitációja, amit a Rózsa ligeten keresztül érünk el. Körbe lehet kellemesen sétálni, a partján találunk kávézót, és éttermet is. Tudunk csónakot kajakot kenut és vízibiciklit kölcsönözni, így szórakozhatunk kicsit a vízen is.

Ha még van időnk, és nem elég a séta, a tó hátsó részénél picit tovább sétálva (jobbra) hamarosan meglátunk egy másik tavat is, mely a horgászok kedvelt helye. Itt is körbe tudunk sétálni, és még a Bregyó sportcentrumot megkerülve, az erdőben is sétálhatunk egyet. 

A nap zárásaként akár itt is vacsorázhatunk, Lorenzó éttermében finom olaszos ételekre számíthatunk. Halat is érdemes rendelni. Már írtam róla, íme:

Lorenzo étterme. Teszt.

Az étterem az uszoda oldalánál található, ahonnan a városközpont tényleg csak néhány perc. 

Ha mégis eltévednél, vagy csak kérdésed merülne fel, hívj bátran. 204188830. Jó szórakozást.

Következik: ha két napra mennél Székesfehérvárra. 

Fotók: Varga Máté

 

 

 

 

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony