A száraz kifli sorsa

Van úgy hogy néhány finom kifli nem fogy el aznap. Aztán másnap sem. Még mindig jól néz ki, de már nem az az igazi friss. Nincs szívem kidobni a hibátlan, ám nem friss kifliket. Így ház összekarikázom, forró száraz serpenyőben megpirítom, sőt, még pár gerezd kinyomott fokhagymát is dobok közé. Aztán a kifli új életre kel.

Először is: érdemes készíteni egy tízperces hagymalevest, amibe a pirított kiflink kiváló levesbetétként szolgál.

Hagymaleves receptje itt:

Francia ételek napja a főzőklubban

 

Másodszor: a kiflikarikákra olívában eltett fetasajtot kenünk. Nálunk mindig van a hűtőben, sokáig eláll, bármikor jól jöhet ha váratlanul beesik egy éhes vendég.

A sajtot rákenjük a kiflikre, és még egy kis olajat is csepegtetünk rá. Finom friss primőr rosé borral isteni és egyszerű vacsora.

Sokszor csak az ötlet hiányzik, hogy mit is tegyünk az asztalra, ami finom és gyorsan kész. Remélem ezzel az ötlettel spóroltam és ötletet is adtam nektek.

Jó étvágyat hozzá!

Olívában eltett feta sajt receptje:

Hozzávalók: egy csatos üveg, olívaolaj (kb. 4 dl, ha az üvegünk fél literes), egy fetasajt, egész bors, egész kömény, zöld fűszerek, rozmaring ág, vagy/és kakukkfű. Lehet ég, de nem fontos: rozmaring helyett zsályalevelek, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 kis csilipaprika. Só nem kell, mert a sajt elég sós.

1 csomag jó minőségű (vagy egy kis doboz kimért) fetasajtot összekockázunk. Fogunk egy csatos üveget, bedobálunk egy sor sajtot, olívaolajat öntünk rá, aztán bele egész borsot, egész köményt, rozmaring ágat. Alternatív változatként lehet fokhagyma gerezdet, kakukkfüvet, csilipaprikát is beletenni, vagy akár mindent. Rozmaring helyett zsályalevéllel is készítettem már, egy a lényeg a kettő együtt túl erős, és nem javítja hanem rontja egymást. Aztán megint sajt, és olívaolaj, ameddig tele nem lesz az üvegünk. Két-három nap múlva már kenhetjük is a kenyérre. Hűtőben hetekig eláll, arra kell ügyelni, hogy a sajtot mindig lepje el az olaj. Ajándéknak is kiváló ötlet.

Írjátok meg, nektek hogy sikerült a leves, és a sajt eltevése. Fotóknak is örülnék.

Ha tetszett amit írtam, a facebook-on is megtalálsz.

https://www.facebook.com/Bakancs-%C3%A9s-Fakan%C3%A1l-545231288938554/

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony