Hova lett a Holstein szelet?

Manapság egyre kevesebb étlapon látom a Holstein szeletet. Nagyon menő a konyha megreformosítása, és én is szeretem a modernizálást, a fine dining konyhát meg különösen, de azért otthon szívesen készítek régi hagyományos ételeket. Ilyen pl. az egyik kedvencem a Holstein szelet. Előnye, hogy aránylag gyorsan elkészül, látványos, és finom. 

Hozzávalók: 4 szelet karaj (a Holstein karajból az igazi!), némi só, liszt, bors, 4 tojás, a sütéshez olaj.

A körethez: 2 csésze rizs, 4 csésze forró víz, só, egy marék borsó, egy kisebb sárgarépa. 

Elkészítése: A hús szeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, vékonyan és finoman libbentve lisztbe mártjuk, olajban mindkét oldalát átsütjük. Én egy kis vizet szoktam alá önteni, hogy párolódjon puhára. Kb. 20 perc alatt kész, amikor a hús pici barnás színt kap.

Egy másik serpenyőben tükörtojást készítünk, ehhez kicsi olajat öntünk a serpenyőbe, belecsapjuk a tojásokat, és kis lángon sütjük, amíg a fehérje összeáll. A tükörtojást sokan sokféleképpen sütik, van aki a hideg serpenyőre esküszik, van aki a meleg olajra. Én langyos olajba ütöm a tojást. Ha szeretnénk hogy legyen”bevonata” a sárgájának, akkor tegyünk rá fedőt, és lesz ruhája is. Így is lágy marad a sárgája, de nem látszik látványosan. Régen ezt kedveltem, ma már a látványos sárga részt kedvelem.

Ha minden kész, tálaláskor minden szelet húsra egy tojás dukál, és egy kis friss borsot tekerünk rá. 

Köretnek hagyományosan hasábburgonyát szoktak hozzá készíteni, én kifejezetten rizzsel, sőt rizi-bizivel szeretem. Most sárgarépás borsós rizzsel készült. Sokkal könnyedebb, és nincs büdös a konyhában.

Köret elkészítése: Pici olajra szórom a rizst, átpörgetem, és forró vízzel felöntöm. Sózom, és az apró kockára vágott répát is hozzáadom. Fedőt teszek rá. Bő tíz perc elég, (én jázmin rizst használok) akkor beledobom a borsót, és egy-két perc után le is zárom a lángot. Hagyom kicsit fedő alatt puhulni, hogy szívja magába a rizs az összes vizet. 

Bármikor szívesen fogyasztom, és ha járok olyan étteremben ahol az étlap kínálja, szívesen választom. 

Az eredeti Holstein szelet egyébként valójában német étel, és panírozott hússal készült, a tojáson kívül valamilyen erős ízt is adtak mellé, pl. ringlit (sós hal), és hasábburgonyával adták fel. 

Ti készítetek otthon Holstein szeletet?

Kövess a közösségi oldalakon is!

Jakab Erzsébet

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy megtisztelsz azzal, hogy blogomra látogattál. Ha tetszik amit olvasol, szeretettel várlak máskor is. Légy rendszeres olvasóm. Köszönöm!

Friss bejegyzések

Carnuntum

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosa, katonai tábor és hatalmas polgárváros volt az ókorban. Alsó-Ausztriában található. Ha utazunk, keressük

Elolvasom »

Ide írhatsz nekem!

Ha írni szeretnél, akkor megteheted, ezen az e-mail címen:

bakancsesfakanal(kukac)gmail.com

Itt is megtalálsz!

Élet a kéken

A Turistamagazinban írtak rólam, kétszer is. Íme a cikkek, kattints rá év olvasd el:

Bronzjelvény

Egy átlagos háziasszony