Gyerekkorom legjobban utált kajája a karalábéleves volt. Leginkább mosogatólé ízét éreztem, (nem mintha azt kóstoltam volna, csak ilyennek tippeltem) és a tejfölpöttyök a tetején undorítóak voltak. Később kollégista koromban sem lett a barátom, ott ránézésre leginkább valami undorító löttynek tűnt. Nem is volt kedvem megkóstolni. De a kollégisták mindig éhesek. Fás, kellemetlen ízű és állagú karalábé, sok ízetlen rántásos lével. Utáltam. Aztán később, mikor már magam is megtanultam főzni, rájöttem, ez nem is rossz leves. Csak fontos a jó minőségű alapanyag, és a figyelmes elkészítés. Ma már csúcsra fejlesztettem a karalábé leves főzésének tudományát, a férjem egyik kedvence (pedig szakács) No, akkor lássuk:
Hozzávalók: 1 nagy karalábé, 2 db répa, kis csokor petrezselyem, pár szál zeller zöldje, fél doboz tejföl (laktózmenteset használok) só, egész bors, őrölt bors.
A rántáshoz: 1 evőkanál zsír, 2 evőkanál liszt, egy teáskanál pirospaprika.
Daragaluskához: 1 tojás, pici só, és néhány kanál búzadara.
Elkészítés: a karalábét és répát meghámozzuk, egyforma kockákra feldaraboljuk. A karalábéból még nyersen megeszünk néhány csíkot. Miután összevágtuk, beletesszük egy fazékba, és felöntjük kb. másfél l vízzel. Sózzuk, és néhány szem egész borsot teszünk bele. A petrezselymet és zeller zöldjét összekötjük csokorba, és a levesbe dobjuk. Egy kis petrezselymet félreteszünk. Tekerünk egy kis borsot a tetejére. Roppanós állagúra főzzük a zöldségeket.
Elkészítjük a rántást. Vékony rántás, kevés liszttel, éppen csak halvány zsemleszínűre pirítjuk, beletesszük a piros paprikát. Azzal már nem pirítjuk tovább, hanem hideg vízzel (l dl kb.) felengedjük, és beleöntjük a levesbe.
Forraljuk, hogy a rántás íze kiforrjon belőle. Én a zsíros-paprikás habját leszedem egy kissé. Ezután fogok egy nagy bögrét, belekavarom a fél doboz tejfölt, és merek ki a forró levesből hozzá. Kanalanként apránként melegítem, hogy ne a hideg tejföl, hanem a melegített tejfölös lé kerüljön a levesbe. Így nem lesz csomós. A végén beleöntöm, és már nem kell forralni. Rádobjuk a félretett és apróra vágott petrezselymet. A csomóba kötött zöldeket kivesszük.
A
Összekeverjük, hogy a tejföl teljesen szétmenjen a levesbe, és elkészítjük a daragaluskát hozzá. Egy kis tálba ütjük a tojást, megsózzuk, és pár kanál búzadarát keverünk bele. Nem kell túl keményre, inkább közepes lágyságú legyen. Kis ideig állni hagyjuk.
A galuskát egy villával egyszerűen beleszaggatjuk a levesbe. Még néhány perc, és kész a finom, ízletes karalábé leves daragaluskával.
A karalábét a Hétkúti Ökofarmon szerzem be. Remek állagú, ropogós, finom édes ízű, nem fás, nyersen is tökéletes. https://www.facebook.com/HetkutiOkofarm/
Jó étvágyat hozzá!